PACIJENTI ĆE I UVEČE MOĆI KOD LEKARA, MENJAJU SE PRAVILA ZA BOLOVANJE! Šta nam sve donose novine u zdravstvu?
Šta nam sve donose novine u zdravstvu, Foto: Shutterstock

da li ste spremni?

PACIJENTI ĆE I UVEČE MOĆI KOD LEKARA, MENJAJU SE PRAVILA ZA BOLOVANJE! Šta nam sve donose novine u zdravstvu?

Usvajanjem Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja biće znatno izmenjen

Objavljeno:

Usvajanjem Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja biće znatno izmenjen. Pacijenti koji su otvorili bolovanje neće morati da idu na komisijsku kontrolu nakon mesec dana.

Izabrani lekar moći će da otvori bolovanje i do dva meseca, što je duplo više nego sada, roditeljima zbog nege deteta neće biti umanjena plata, dok će oni koji budu ignorisali skrininge morati da plate 35 odsto troškova lečenja. To su samo neke od novina koje donosi Predlog zakon o zdravstvenom osiguranju, koji će se pred poslanicima naći ove nedelje, piše Alo.

Usvajanjem Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja biće znatno izmenjen.

Prema rečima Berislava Vekića, državnog sekretara Ministarstva zdravlja, kad je reč o tome da će izabrani lekar pacijentima, umesto dosadašnjih 30, moći da otvori bolovanje i do 60 dana, to praktično znači da pacijenti koji su otvorili bolovanje neće morati da idu na komisijske kontrole nakon mesec dana.

- Izabrani lekar moći će da propiše dva meseca bolovanja ukoliko je to opravdano - dodao je Vekić.

Roditelji teško obolele dece do sada su morali da se dovijaju na razne načine kako bi mogli da ih neguju. Sada će im to biti zakonski omogućeno.

- Novi zakon predviđa nešto što predstavlja benefit za roditelje čija su deca teško obolela. Dosad je bila situacija da su na raznorazne načine morali da se dovijaju da bi što duže bili uz svoje dete. A novi zakon predviđa da će do izlečenja, odnosno maksimalno do njihovog punoletstva biti uz svoju decu uz stopostotnu novčanu nadoknadu, a do sada to je bilo 65 odsto njihovih primanja - navodi Vekić i ističe da se to odnosi kako na maligne bolesti, tako i na metabolička, hronična oboljenja koja traže višegodišnje lečenje.

Predlog novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa i stavku da u slučaju neopravdanog izostanka sa preventivnih pregleda pacijent mora da plati 35 odsto cene lečenja ukoliko se razboli od oboljenja za koje postoji skrining. Recimo, ako se osoba tri puta ne odazove na poziv lekara na skrining raka debelog creva u okviru jednog ciklusa pozivanja, a svoj izostanak nije opravdala, i oboli od te bolesti do narednog ciklusa pozivanja, država će pokriti svega 65 odsto troškova boravka u bolnici.

Nove izmene zakona predviđaju i mogućnost dopunskog i dodatnog dobrovoljnog osiguranja, a vraća se i dopunski rad za lekare, što znači da će pacijenti na preglede moći da dođu u večernjim terminima u državne institucije, ali će tu uslugu morati da plate.

- Upravni odbori bolnica odlučivaće o cenovniku pregleda za građane... Po usvojenim cenovnicima, zainteresovani građani će plaćati preglede ako žele da dođu po podne kod određenog lekara. To će biti omogućeno za sve usluge, osim za one za koje postoje liste čekanja. Cene pregleda biće konkurentne i niže nego kod privatnika, 50 odsto novca od plaćenih pregleda dobiće zdravstvena ustanova u kojoj se oni obavljaju, a preostalih 50 odsto ide na amortizaciju uređaja i honorare za lekare i sestre koji će tu raditi dopunski - objasnili su u Ministarstvu zdravlja.

Šta još podrazumevaju dopune i izmene zakona?

- Na teret zdravstvenog osiguranja žene koje su operisane od karcinoma dojke i kojima su odstranjene jedna ili obe dojke imaće pravo da o trošku države urade korekciju ili rekonstrukciju dojki

- Palijativno zbrinjavanje za umiruće pacijente u potpunosti obezbeđuje osiguranje

- Lekari specijalisti neposredno mogu da upute pacijente na stacionarno lečenje, pa u slučaju da pacijent mora da ostane u bolnici, on ili neko od njegovih najbližih ne treba da trče ponovo kod izabranog lekara u dom zdravlja po uput.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.