NEĆEMO IGRE VAŠE, SAMO ONO ŠTO JE NAŠE: Studenti iz NS protestuju zbog smene dekana koji je regularno izglasan!
Studenti naglašavaju da se na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno bojkotuje usvajanje statutafa fakulteta, Foto: Privatna arhiva

medicinski fakultet novi sad

NEĆEMO IGRE VAŠE, SAMO ONO ŠTO JE NAŠE: Studenti iz NS protestuju zbog smene dekana koji je regularno izglasan!

Izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu najveći je okršaj dva kandidata za jednu funkciju na visokoškolskoj ustanovi

Objavljeno:

Studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu reagovali su nakon rešenja Ministarstva prosvete kojim se nalaže da Savet ustanove poništi izbore za dekana, sprovedene leta prošle godine.

Nezadovoljni studenti su ovih dana blokirali fakultet, jer kako tvrde, postupaju nezakonito, kao i pojedini profesori, a protesti će se nastaviti sve dok se ne povuče rešenje Ministrastva prosvete.

Takođe, studenti naglašavaju da se na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno bojkotuje usvajanje statutafa fakulteta, bez kog ustanova faktički ne može da funkcioniše. Studenti traže da nadležni organi, ali i pojedini profesori, prestanu da opstruišu rad fakulteta.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Inače, izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu najveći je okršaj dva kandidata za jednu funkciju na visokoškolskoj ustanovi prošle godine.

Podsetimo, dotadašnja dekanica Snežana Brkić i protivkandidat, upravnik Betanije Tihomir Vejnović nezvanično i zvanično borili su se za glasove kolega, što je eskaliralo u bojkotovanje sednica Saveta i njihovo napuštanje, podmetanje afera i zloupotrebe. Sednice Saveta na kojima bi se odlučivalo o boljem od dva kandidata nekoliko puta su odlagane, jer su pojedini članovi ovog tela napuštali ili nisu dolazili na zakazane sednice. Za kvorum je potrebno 2/3 prisutnih članova Saveta (Savet broji 23 člana). Sednice uporno izbegavali predstavnici Pokrajine koji su članovi Saveta Medicinskog fakulteta, a nije se pojavljivao ni sada bivši direktor KCV Petar Slankamenac. Savet je konačno uspeo da ostvari kvorum 2. jula i ponovo izabere Snežanu Brkić za dekana.

Međutim, ovde se priča nije završila. Naime, pomenutu sednicu saveta je pred glasanje ponovo napustio dr Georgios Konstantinidis, koji je prisustvovao početku. Time je i oduzeo kvorum za glasanje i sednica je morala da bude prekinuta, ali je uprkos tome glasanje sprovedeno.

Ožalbenim rešenjem izrečena je mera Savetu Medicinskog fakulteta da stavi van snage Odluku o predlogu za pokretanje postupka za izbor novih članova Saveta od 15. maja 2018. godine, a Nastavno – naučnom veću da stavi van snage Rešenje o razrešenju članova Saveta Fakulteta od 16. maja 2018. godine. Savetu Medicinskog fakulteta izrečeno je i da stavi van snage Rešenje o izboru dekana od 24. avgusta 2018. godine i da ponovo sprovede postupak glasanja o izboru dekana uz prisustvo 2/3 od ukupnog broja članova Saveta Fakulteta", navode u Ministarstvu za 021.

Fakultet na ovo rešenje ministarstva ne može da se žali, ali može da pokrene tužbom upravni spor kod Upravnog suda u narednih 30 dana.

Transparenti
Transparenti foto: Privatna arhiva

Na studentskom protestu ispred Medicinskog fakulteta studenti su nosili parole i zviždanjima ukazali da mesecima trpe posledice "odmeravanja snaga", u čemu učestvuje i Pokrajina. Kako je prisutnima poručio predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Šajinović, ciljevi studenata su da Ministarstvo prosvete poništi rešenje koje je donelo i da uvidi da nije u pravu u svojim tumačenjima, u kojima je učestvovala i Pokrajina. On je poručio da sednica saveta na kojoj je izglasan novi dekan nije bila nezakonita i da je bio ispunjen kvorum, što je tačka oko koje se spore fakultet i nadležni organi.

Takođe, direktno se ometa naše funkcionisanje zbog neusvajanja statuta na Univerzitetu. Statut je naš najviši pravni akt i bez njega mi ne možemo da konstituišemo Savet kom je istekao mandat. Ne možemo da ozvaničimo kad su ispitni rokovi, studente kojima je to potrebno da oslobodimo školarine, da finansiramo kongrese, Medicinijadu i sportske manifestacije. Više institucije koje postoje zbog nas, a ne mi zbog njih napravile su greške u koracima i direktno time povredile nas. Mi štitimo svoje dostojanstvo i dostojanstvo ove institucije, a apelujemo na više institucije da ove probleme za naše dobro reše", poručio je Šajinović.

Prisutnim studentima se obratila i njihova profesorka Duška Blagojević.

"Draga deco, za sebe nisam sigurna, ali za vas i vašu budćnost jesam, zato što ste mladi, hrabri da iznesete svoj stav. Želim vam da, kad se jednog dana pogledate u ogledalo, vidite osobu koja nije potpala ni pod čiji uticaj, osobu koja razmišlja svojom glavom i osobu koja možda jeste ostarila - ali koja stoji uspravno. Nijedna profesorska karijera i ambicija ne sme biti važnija od vašeg prava. Nismo mi vaši profesori zato što smo najbolji u svojim oblastima, zato što smo doktorirali, pisali knjige, objavljivali famozne radove na SCI listama, mi smo vaši profesori zato što vi postojite. Danas na ovom protestu čak i nije važno ko se gde nalazi, na kojoj funkciji, već da se vi nesmetano školujete kao hiljade lekara, farmaceuta i stomatologa pre vas i kao oni koje ćete vi jednog dana učiti", navela je prof. Blagojević.

Nakon protesta oglasio se i nezadovoljni student David koji kako kaže, trpi posledice mešanja politike i političkih klanova u rad fakulteta.

- Studenti su po svojoj logici, osećaju i razumu stali na stranu legalno izabrane dekanice, protivećise stranačkom sistemu koji pokušava ilegalno da se nametne kao vlast na fakultetu. Od nedavno je i Ministarstvo prosvete stalo na stranu lokalne političke oligarhije, smenilo zakonski izabranog dekana koji je zbog svoje profesionalnosti i stručnosti dobio većinu glasova, spremajući se da na to mesto postavi za stranačke kombinacije i burazerske dilove podobniju ličnost - rekao je za Espreso i dodao da studenti već imaju insinuacije koji su profesori i zbog čega pokrenuli svoje politicke veze i u izbor dekana umesali Pokrajinsku vladu i Ministarstvo.

- Ostavimo da to vreme delima potvrdi i pokaže. U pitanju je, inače, interesna nekolicina i oligarhijska manjina koja je i do sada bila poznata po bahatosti i polulegalnim aktinostima. U svetu medicine su, inače, kriterijumi morala i etike znatno viši i ovakvi događaji ne bi trebalo da budu dopustivi - rekao je za Espreso David, jedan od organizatora studentskih protesta.

Nezdovoljni student David
Nezdovoljni student David foto: Privatna arhiva

Inače, studentski protesti se održavaju, kako navode, zbog upliva politike u rad fakulteta i to svakog ponedeljka u 14 časova ispred Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Kako je najavljeno, svakog studenti će protestovati sve dok se ne povuče rešenje Ministrastva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja o stavljanju van snage odluke Saveta Medicinskog fakulteta Novi sad o izboru dekana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.