Zašto je Google jedna od najvećih kompanija današnjice?
Igor Černiševsk, Foto: Promo

Google Executive Summit

Zašto je Google jedna od najvećih kompanija današnjice?

Interaktivna online izložba posvećena naučnim dostignućima

Objavljeno:

Ako pratite šta se dešava na svetskom digitalnom nebu, možda vam je privukla pažnju najveća na svetu interaktivna online izložba posvećena naučnim dostignućima, od Velikog praska do čipa koju je lansirao Google. I impozantna je, kao uglavnom sve što radi ovaj tehnološki gigant koji budućnost vidi kao na dlanu.

„Zato je ova digitalna kompanija ispred svih, prvi brand koji nam padne na pamet kada spomenemo internet i drugi najvredniji brend na svetu. U to smo se uverili i sami prilikom nedavne posete Googleplexu, u Mountain view u Kaliforniji“, kaže Igor Černiševski, koji je ispred kompanije DIRECT MEDIA United Solutions, kao velikog partnera Googla, prisustvovao Google Executive Summit 2019 koji je održan krajem februara.

Igor Čarniševski na Samitu
Igor Čarniševski na Samitu foto: Promo

Samit se održao u Google Partnerplexu, posebnoj zgradi u okviru kompleksa Googleplex koji se prostire na 290 hiljada kvadratnih metara i sastoji se od nekoliko blokova zgrada, a jedna od njih pod brojem 42 je prva useljena i to zbog toga što je Google na taj način želeo da da omaž čuvenom Daglasu Adamsu i njegovom bestseleru „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ u kojem broj 42, kao kralj svih brojeva, zauzima posebno mesto.

Google car
Google car foto: Promo

Google je prvi brand koji nam padne na pamet kada spomenemo internet. Globalni gigant, jedna od najvećih svetskih kompanija i drugi najvredniji brend na svetu. Osnovni razlog ovakve pozicije Googla je dominacija na polju internet pretrage. Preko 90% svih globalnih pretraga se dešava na Google platformi, a najveći deo ogromnih prihoda dolazi od njihove oglašivacke platforme, čak preko 85%.

Google intenet pretraživač
Google intenet pretraživač foto: Promo

Google filozofija najbolje se vidi u njihovoj kulturi koja je otvorena. Radi se i danju i noću, ali onda kada vama odgovara ili zbog potreba posla, na primer partnera iz drugih krajeva sveta. Kompanija je pet friendly i taj balans poslovnog i privatnog je vidljiv na svakom koraku, budući da kompleks obiluje prostorima za odmor i relaksaciju. Preko 20 hiljada ljudi ovde radi, pa ne čudi ogroman broj restoran i kantina.

Googleplex park
Googleplex park foto: Promo

„Čuveni Google bicikli kojima se zaposleni kreću po kampusu su već ušli u istoriju, a na sve strane se mogu videti prostori za odmor i tereni za rekreaciju. Svojevrsni „domaćin“ kampusa je metalni T-rex u prirodnoj veličini koji je, po rečima naših domaćina, ostao tu još iz vremena Silicon Graphicsa. U okviru kampusa postoji veliki broj restorana i kantina, što nije neobično za kompleks u kom radi preko 20.000 ljudi“, kaže Černiševski.

1 / 2 Foto: Promo

Još jedan zanimljiv aspekt Google kulture je takozvani TGIF (Thanks God It’s Friday), interni sastanak koji se održava svakog petka u Charlie’s kafeu, najvećem kafeu u Googleplex-u i na kojem osnivači kompanije, lično - Lari Pejdž i Sergej Brin, odgovaraju na sva pitanja koja im zaposleni postavljaju, prezentuju inovacije i nove projekte u okviru kompanije.

Sudeći po do sada predstavljenim inovacijama, ovaj gigant ne planira da posustane.

Sedište Google
Sedište Google foto: Promo

„Jedna od poruka samita je da, prema Googlu, u 2019. godini bar 5% zaposlenih u svim organizacijama bi trebalo da bude obučeno za upotrebu mašinskog učenja, 25% biznisa da bude zasnovano na toj tehnologiji, kao i čak 50% digitalnog marketinga. Sve ovo su impresivne cifre i daleko od našeg tržišta, ali su dobar pokazatelj šta su horizonti globalnih lidera, a Google to nesumnjivo jeste.“, kaže Černiševski.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.