Porodične tragedije kao izvor zarade: Kako se Srpski mediji koriste o tuđu nesreću

crna hronika prodaje novine

Porodične tragedije kao izvor zarade: Kako se Srpski mediji koriste o tuđu nesreću

Srbija je svedok crne serije brutalnih porodičnih zločina. Iz dana u dan s naslovnih strana i internet portala stižu potresne priče o tragedijama čiji su akteri supružnici ili roditelji i deca, ali su sve češći i izveštaji koji do najsitnijih detalja opisuju t
Objavljeno:

Da li je takvo izveštavanje prevazišlo granice koje postavlja ne samo etički kodeks, već i dobar ukus? I da li Srbija tone u nasilje ili takav utisak kreiraju mediji? Crna hronika prodaje novine. To se može zaključiti iz sve detaljnijeg izveštavanja medija. Bez brige o dostojanstvu žrtve ili uzmeniravanju javnosti što je, pored moralnog, kršenje i profesionalnog kodeksa. Nisu rod, znaju se tek godinu dana, ali Verica bez Vesne više ne može! Dirljiva priča iz srca Beograda! (FOTO) - Često u poslednje vreme u našim medijima se pojavljuju podaci o žrtvama koji predstavljaju zadiranje u privatnost što takođe predstavlja kršenje Kodeksa. I na kraju, ono što je možda najopasnije, prikazivanje tih brutalnih scena može imati dugoročne posledice jer na žalost u društvu imamo veliki broj ljudi koji mogu biti inspirisani tom medijskom pažnjom i da to kod njih izazove poriv da naprave neki sličan incident - kaže Vukašin Obradović, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Da li Srbija tone u nasilje ili mediji „pumpaju“ priče teško da neko ima odgovor u zemlji čije socijalne službe još nisu u stanju da se suoče sa veličinom ovog društvenog problema. Psiholozima je međutim jasno da su decenije suočavanja sa ratovima, dramatičim promenama političkih sistema i siromaštvom koje ih redovno prati ostavili posledice na svakome od nas. - Ono što je deo modernog vremena to je urušavanje porodice i porodičnog sistema i nedostatka dovoljno podrške, a pri tom izloženost velikom nasilju na raznim planovima, ne samo na ulici, na medijima već i u kućama iza zatvorenih vrata o kojem se ne priča i za koje sistem zapravo nema dovoljno dobru ni prevenciju ni rešenja kada taj način nasilja i života bude prepoznat - objašnjava Sanja Bratina iz psihološkog savetovališta "Novi prostori". Koliko je državi bitna ova tema govori i to da zvanični Zavod još nije objavio statistiku krivičnih dela počinjenih u prošloj godini. Podaci iz prethodnih, ipak ukazuju da je posle poboljšanja u prvoj deceniji ovog veka broj podnetih krivičnih prijava ponovo počeo da raste od 2010. godine. (Espreso.co.rs/ rs.n1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.