USKORO NAM STIŽE NOVI TALAS GRIPA! Epidemiolozi nas upozoravaju iako su rekli da je NAJGORE PROŠLO
Epidemiolozi nas upozoravaju iako su rekli da je NAJGORE PROŠLO, Foto: Dragana Udovičić

pazite se

USKORO NAM STIŽE NOVI TALAS GRIPA! Epidemiolozi nas upozoravaju iako su rekli da je NAJGORE PROŠLO

Prva i osnovna mera zaštite je da roditelji ne dovode bolesnu decu u škole i vrtiće

Objavljeno:

Nakon završetka zimskog raspusta i polaska u školu, epidemiolozi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do drugog talasa gripa, ali da on po broju obolelih ni izbliza neće biti kao onaj februarski, koji je bio vrhunac epidemije.

- Imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom, jer temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa nije pogodovala virusu gripa, tako da je skoro prepolovljen broj novih slučajeva preko nedelje. Može se reći da je mirnija suituacija nego što je bila do sada. Prema prognozi, biće opet topli dani do nedelje, što se dobro uklapa u trenutnu situaciju. Od nedelje se očekuje još jedno zahlađenje koje delimično odgovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji polako počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih, a zatim da taj broj počne da opada. Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje, jedan blagi talas, daleko blaži nego ovaj što je bio - kaže naš poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je predsednik Saveta za zdravlje grada Niša.

Prema njegovim rečima, prva i osnovna mera zaštite je da roditelji ne dovode bolesnu decu u škole i vrtiće.

- Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu - kaže naš sagovornik.

Bez gripa do kraja marta

Profesor Tiodorović ocenjuje da će od polovine marta broj obolelih početi da opada i da bi do kraja marta trebalo da se završi sa gripom, ali da će biti još pojedinačnih slučajeva. Iako vremenske prilike idu na ruku situaciji, važno je da se dosledno primenjuju mere preventive.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.