GREGORA SU IZUVALI OD BATINA JER NEMA TELEFON! Najtužnija srpska priča dobila je svoj epilog. DA LI STE ZADOVOLJNI?
Pisali su i ministarki, oglasila se i poverenica, Foto: Privatna arhiva

DOŠAO JE KRAJ

GREGORA SU IZUVALI OD BATINA JER NEMA TELEFON! Najtužnija srpska priča dobila je svoj epilog. DA LI STE ZADOVOLJNI?

Hoće li biti reakcije institucija?

Objavljeno:
Suzana Trajković

Priča o dečaku Gregoru Nađu iz Bačke Topole koji godinama trpi vršnjačko nasilje, a o kom smo pisali prethodnih dana, naišla je na veliki odjek.

Golgotu koju je doživljavao ispričala nam je majka Dejana, a među mnogim ljudima koji su šerovali vest o onome što je proživljavao objavila je Dragana Janković, majka dečaka Alekse koji je zbog višemesečnog nasilja koje je trpeo u školi presudio sebi 2011. godine.

Gregor je, da podsetimo na slučaj, dečak koji je nasilje trpeo još 2014. godine, i to zato što nema mobilni telefon kao i sva druga deca. Ne samo što su ga maltretirali, već su dečaka i brutalno tukli. Kako bi se uklopio, Gregor je na karton zalepio fotografiju mobilnog telefona iz novina, i to nosio u džepu.

Kada je Aleksina majka objavila na Tviteru priču koju smo objavili, jedna žena se javila voljna da Gregoru pomogne.

Ona je napisala:

Kako da Gregoru pošaljem mobilni telefon? Imam polovni mobilni, ostao od moje dece. Nije "poslednja reč tehnike" ali možda će se radovati?

Ubrzo nakon objave, žena koja je ponudila pomoć je telefon poslala Gregoru poštom.

Dečaku iz Bačke Topole na kratko je stavljen osmeh na lice jer je danas dobio nov mobilni telefon!

foto: Privatna arhiva

Iako se to desillo, Aleksina mama postavila je ključno pitanje:

- Priča o Gregoru dotakla je sve ljude dobrog srca. Verujem da će telefon doneti radost i ohrabriti dečaka da se ne izdvaja od druge dece. Mene lično brine i zanima hoće li biti reakcije institucija?

Ovim povodom kontaktirali smo Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, koja je odmah reagovala.

foto: Printscreen / Youtube

U izjavi za Espreso Janković je rekla:

- Bez namere da komentarišem odluku tužilaštva, prema raspoloživim podacima u ovom slučaju, očigledno je da je reč o diskriminaciji na osnovu imovnog stanja. Takvi oblici diskriminacije retko se prijavljuju zbog stigme i srama a izuzteno su opasni, naročito za decu u razvojnoj fazi.

- Stigmatizacija i isključivanje dece zbog neke lične karakteristike mogu dovesti do ozbiljnog problema u daljem razvoju. Očigledno je da kao društvo, na svim nivoima, počevši od škole moramo mnogo više uraditi kako bi se adekvatno sprovela zabrana diskriminacija, bilo koga, na osnovu imovnog stanja.

U ovom slučaju, konkretno škole u kojima je Gregor pohađao nastavu nisu mogle da reaguju jer se nasilje događalo posle škole, a najteže batine zbog kojih je Gregor završio u bolnici desile su se u nedelju, kada škola ne radi.

Zbog nasilja koje je dete preživelo, pravna zastupnica porodice maltretiranog dečaka predala je zahtev za hitno postupanje ministarki pravde Neli Kuburović.

foto: Privatna arhiva

U zahtevu je opisano kako je Gregor postao žrtva, kobnog 25. marta kada se igrao loptom sa sestrom. Opisano je kako je dečak izvređan, oboren na zemlju i izudaran u predelu glave, stomaka i vrata. Posle toga je opisano da je on završio u bolnici zbog povreda koje je doživeo, kao i da je dobio pretnje da posle suđenja "više neće biti živ".

U obraćanju Neli Kuburović, napisano je da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv počinilaca, i da je Više tužilaštvo u Subotici odgovorilio da se u predmetnom slučaju radi o "prekršaju" jer u konkretnom slučaju nije došlo do zabranjenih posledica, odnosno ugrožavanja spokojstva građana niti težeg remećenja javnog reda i mira.

foto: Filip Plavčić

Ostaje da se Ministarstvo pravde i svi nadležni oglase o ovom slučaju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.