MEŠTANI SELA KOD VRNJAČKE BANJE ŽIVE U STRAHU! Ko je kriv za masovni pokolj ovaca?! (VIDEO)
Posle najnovijeg krvavog pira, najverovatnije pasa lutalica, porodici Bošković iz Vraneša preostalo je samo jedno nepovređeno jagnje od 10 ovaca, Foto: youtube/printscreen/krug

krvavi pir

MEŠTANI SELA KOD VRNJAČKE BANJE ŽIVE U STRAHU! Ko je kriv za masovni pokolj ovaca?! (VIDEO)

Ugledao sam životinju koja liči na jagnje, ali su beli, a ovo je bilo crveno

Objavljeno:

Petar Bošković je u svom dvorištu zatekao 10 zaklanih domaćih životinja, a u trenu je shvatio da su u potanju njegovi jaganjci.

Ugledao sam životinju koja liči na jagnje, ali su beli, a ovo je bilo crveno. U trenu sam shvatio i pohitao ka toru gde me je sačekao jeziv prizor, ispričao je on za portal Krug.

Posle najnovijeg krvavog pira, najverovatnije pasa lutalica, porodici Bošković iz Vraneša preostalo je samo jedno nepovređeno jagnje od 10 ovaca. "Deset živih duša" kako, tugujući, kaže Petar, dok su meštani u strahu da pokoljima nije kraj.

Počelo je posle Nove godine, u vreme kada je Srbija bila prekrivena snegom, kaže veterinar Goran Milutinović. Do Božića su, verovatno zbog gladi, psi lutalice tri puta upadali u torove u Vranešima i klali ovce i jagnjad. Od Božića do najnovijeg pokolja u domaćinstvu Petra i Nade Bošković u Vranešima – bilo je novih pet napada.

Petar ne može da sakrije suze. Iskreno žali svaku ovcu i jagnje koje su supruga i on gajili dopunjujući kućni budžet i kako bi bili u prilici da pomognu deci i, ponekad, kažu - obraduju petoro unučadi, što inače ne bi mogli od malih penzija.

- Oko pet ujutru, na vratima naše kuće ugledao sam neku životinju koja liči na jagnje, pomislio sam. Ali, jaganjci su beli, a ovo je bilo crveno. U trenu sam shvatio i pohitao ka toru nedaleko od kuće gde me je sačekao jeziv prizor: poklane ovce, mladunčad, krv i meso na sve strane. Dva jagnjeta teško su povređena i najverovatnije neće preživeti, a ovo jedno, najmlađe se bori, iako se stalno tužno oglašava, ostalo je u trenu bez majke – kaže Petar koji, uz pomoć veterinara pokušava da spasi tri od kako sam kaže, "10 duša, 10 živih duša".

Očekuje da mu opština Vrnjačka Banja pomogne, ali - materijalna strana mnogo mu je manje važna od činjenice da se to dogodilo, iako je, smatra, učinio sve da ovce budu bezbedne.

Puštam ih tokom dana dok radim poslove napolju i viđao sam pse lutalice. Čak sam očekivao i da napadnu ovce, ali sam mislio: "Ne mogu svima da naude!" Ispostavilo se da mogu, ovce su noću bile nemoćne u zatvorenom prostoru kada su psi preskočili visoku ogradu – tužan je Petar.

Veterinarski inspektori obavili su uviđaj, sačinili zapisnike. Prema nezvaničnim navodima, za dva meseca je u pokoljima pasa lutalica stradalo najmanje 50-ak ovaca.

PSE DOVOZE IZ KRALJEVA?

Meštani tvrde da sve vreme u Vranešima viđaju čopor od nekoliko pasa lutalica i objašnjavaju da ne smeju ništa da preduzimaju i da, praktično, nemaju načina da se zaštite. Izbegavaju da o tome govore, ali tvrde da psi lutalice nisu domaći, već da ih neko ostavlja Vranešima.

Jedna meštanka kaže da je lično videla takvu prikolicu u kojoj nije bilo pasa, ali da je od drugih čula da iz njih "ostavljaju te pse po sokacima".

Dok smo bili u domaćinstvu porodice Bošković, kod njih su stigli i radnici preduzeća "Avenija MB" koji su, kako nam je rekao Miomir Stevanović, dobili dnevni nalog da posete domaćinstvo u kojem je bilo pokolja ovaca, ali je vozilo sa prikolicom na kojoj je bila oznaka "Prikolica za prevoz pasa lutalica, Avenija MB Beograd", iz Vraneša otišlo prazno. Stevanović čak smatra da psi lutalice nisu poklali ovce, ali navodi da u to nisu sigurni, pošto su tragovi dosta uništeni.

- Mi smo ovde već dva-tri sata, sa nama je i predstavnik mesne zajednice, nijednog psa nismo videli, ni lutalice, ni domaće - tvrdi Stevanović koji, kako navodi, nije upoznat sa činjenicom da je pokolja ovaca bilo u ukupno osam domaćinstava u Vranešima i da su danas kod Boškovića bili po službenom, dnevnom zadatku.

Aleksandar Radaković iz MZ Vraneši kaže da su meštani u opštini Vrnjačka Banja prijavljivali štetu koju su imali.

- Čuo sam i sam od drugi da pse lutalice iznacuju iz prikolica, ali to nisam video lično. Jedni tvrde da kod nas dovoze pse iz trsteničkog kraja i iz Kraljeva, a oni tvrde obrnuto, ali to je sve rekla-kazala - kaže Radaković.

Vraneši su posebno ugroženi zato što u blizini sela postoji veliki nenaseljeni deo u čijim šumama psi verovatno obitavaju, kažu meštani. Na tvrdnje da su ovce zaklali šakali ili vukovi, Radaković odgovara da nikada meštani u Vranešima šakala nisu videli.

VUK, ŠAKAL ILI PAS

Od stručnjaka saznajemo kako su dokaz da nisu vukovi ili šakali preklali ovce, već psi - upravo povrede ovaca, jer vuk ili šakal napadaju i ujedaju ovce samo ispod grla, nikako oko tura, a takve povrede vidljive su na leševima stradalih ovaca u domaćinstvu Boškovića.

Opština Vrnjačka Banja je, kako saznajemo, prošle godine na ime štete građanima nanetim od strane pasa lutalica isplatila oko pola miliona dinara.

Pogledajte:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.