HRVATSKI JEZIK JE SADA POSTAO SLUŽBENI U OVOM SPRSKOM MESTU: To je treće po redu!
Crkva u Lemešu, Foto: Wikipedia

treće po redu

HRVATSKI JEZIK JE SADA POSTAO SLUŽBENI U OVOM SPRSKOM MESTU: To je treće po redu!

Hrvatski jezik ima status službenog u Subotici još od 1993. godine, a kasnije je uveden i u Somboru, Apatinu i Sremskoj Mitrovici

Objavljeno:

U vojvođanskom mestu Svetozar Miletić, poznatijem kao Lemeš, hrvatski je dobio status službenog jezika.

Ovu odluku usvojili su odbornici Skupštine Sombora i ona je dio novousvojenog Statuta grada, a doneta je bez polemike jer je prema poslednjem popisu stanovništva u ovom naselju procenat građana hrvatske nacionalne manjine veći od 15 odsto.

Prema prethodnom Statutu grada Sombora, hrvatski jezik i pismo su službeni u Bačkom Monoštoru i Bačkom Bregu, te je Svetozar Miletić treće mesto pri Somboru koje, osim srpskog i mađarskog jezika, ima i hrvatski u službenoj upotrebi.

Marija Bagi iz Hrvatskog-bunjevačko kulturno–umetničkog društva “Lemeš” – Svetozar Miletić, kaže za “Blic” da uvođenje hrvatskog u službenu upotrebu mnogo znači pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice.

Svi smo pomalo zatečeni, prijatno iznenađeni i pozdravljamo ovu odluku. Hrvati ovde postoje dugo i njihov broj nije mali i zato je i donesena ta odluka. Hrvatska zajednica je aktivna u Svetozaru Miletiću. Na zvaničnim tablama je do sada sve bilo ispisano na latinici, ćirilici i mađarskom jeziku i pretpostavljamo da će sada biti nekih promena na tablama ustanova. Ljudi pitaju da li će i dokumenta moći da dobiju na hrvatskom jeziku i verujemo da će za pojedina imati tu mogućnost. Sada svi osećaju da su ravnopravni u našem mestu – kaže Marija Bagi.

Predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji se nadaju da će primer Sombora slijediti i drugi gradovi i opštine u kojima žive Hrvati.

Iz Hrvatskog nacionalnog veća poručuju da bi “pozitivnu praksu trebalo nastaviti u mestima gde postoji želja roditelja da im deca u školama slušaju nastavu na hrvatskom jeziku i da će to biti omogućeno”.

Hrvatski jezik ima status službenog u Subotici još od 1993. godine, a kasnije je uveden i u Somboru, Apatinu i Sremskoj Mitrovici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Srpska info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.