OBORENA PRVA PRESUDA ZBOG SMANJENE PENZIJE: PIO ipak ništa ne mora da vam plati, SUD JE REKAO SVOJE
PIO ipak ništa ne mora da plati, SUD JE REKAO SVOJE!, Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

APELACIONI SUD

OBORENA PRVA PRESUDA ZBOG SMANJENE PENZIJE: PIO ipak ništa ne mora da vam plati, SUD JE REKAO SVOJE

Ovaj događaj mnogi su nazvali "pobedom". Ipak, da li je to tako?

Objavljeno:

Krajem decembra prošle godine u javnosti se pojavila informacija da je penzioner iz Bačke Palanke dobio Fond PIO na sudu zbog smanjenja penzije.

Kako je pisalo, PIO je dužan da penzioneru isplati razliku između pripadajućg i umanjenog iznosa mesečne penzije za period od 9.12.2015. pa do 31.12.2017. Prvi datum je datum kada je penzioner otišao u penziju, a budući da je postupak pokrenut u januaru 2018. godine, poslednja penzija koja ulazi u presudu je decembarska iz 2017. godine.

Naime, penzioner je pobedio PIO, jer kako se navodi u presudi, "po stanovištu suda tuženi je bio dužan da svim korisnicima pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku".

U stvari, to znači da je penzioner dobio PIO ne zato što su mu umanjili penziju, već zato što mu nisu dostavili rešenje o umanjenju penzije, te on samim tim nije imao ni pravo na žalbu, koja je jedna od "pouka o pravnom leku".

"Sud tužbeni zakon tužioca usvaja u celosti" - navodi se u presudi.

Kako piše, PIO je dužan da penzioneru isplati razliku između pripadajućg i umanjenog iznosa mesečne penzije za period od 9.12.2015. pa do 31.12.2017. Prvi datum je datum kada je penzioner otišao u penziju, a budući da je postupak pokrenut u januaru 2018. godine, poslednja penzija koja ulazi u presudu je decembarska iz 2017. godine.

Ovaj događaj mnogi su nazvali "pobedom". Ipak, da li je to tako?

Ishod ovog sudskog postupka mnogima je ulio nadu. Sve do pre nekoliko dana. Naime, saopšteno je da je Apelacioni sud preinačio presudu Osnovnog suda u Backoj Palanci u vezi isplate duga - povraćaja mesečnih iznosa penzija koji su korisniku penzije obustavljeni primenom Zakona o PUNIP. Tamo piše da je ovaj tužbeni zakon - odbijen.

Sada i zvanično, informacija je sa portala sudova:

- 08/02/2019 Na redovni pravni lek podnet na odluku PRESUDA NA OSNOVU RASPRAVE - USVOJENO doneta je prvostepena odluka / drugostepena odluka PREINAČENA dana 21/01/2019. Datum otpremanja višem sudu 13/12/2018, datum prijema odluke 08/02/2019. ODBIJA SE TUŽBENI ZAHTEV TUŽIOCA.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.