ZAŠTO NAJVIŠE UMIREMO U JANUARU? Dva su ključna razloga, a na jedan MOŽEMO DA UTIČEMO i te kako!
Ilustracija, Foto: Vikipedija

OBESHRABRUJUĆA ČINJENICA

ZAŠTO NAJVIŠE UMIREMO U JANUARU? Dva su ključna razloga, a na jedan MOŽEMO DA UTIČEMO i te kako!

Umiranje se povećava za 10 odsto

Objavljeno:

Najviše građana Srbije umre tokom ovog meseca, a taj trend se nastavlja sve do marta, crna je statistika koja se svake godine ponavlja kod nas.

To su uglavnom oboleli od kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih sudova, a umiru zbog infarkta ili moždanog udara. Dva su ključna razloga za to - hladnoća i prekomerna ishrana tokom udarne sezone krsnih slava, koje počnu još u septembru i "protegnu" se do kraja januara, a tu je i Nova godina i Božić.

Sve su to dani i meseci kada jedemo kao da smo na takmičenju. Količine pojedenih sarmi, ruskih salata, mesa, torti i kolača su nezamislive. Koliko god na sve to doda hladnoća i debeo minus - to sve zajedno može da ugrozi život, što i zvanične statiske pokazuju.

Batut: Umiranje se povećava za 10 odsto

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji u proseku godišnje umre oko 104.000 ljudi, a smrtnost bez obzira na uzrok smrti povećava se za 10 odsto od januara do marta, u proteklih nekoliko godina.

Prema istim podacima, svaki drugi stanovnik naše zemlje godišnje umre od bolesti srca i krvnih sudova, a dinamika njihovog umiranja povećava se tokom zimskih meseci. Tada nisu ugroženi samo oni, već oboleli od dijabetesa, kojima takođe ne pogoduje jesenje i zimsko vreme.

foto: Public

Crna statistika

I poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju da se u Srbiji najviše umire u januaru. U 2017. godini, koja je poslednja statistički obrađena godina, u januaru je umrlo čak 13.385 osoba i to je najviše i u odnosu na ostale meseci tokom te godine, ali i drastično više nego istog meseca za prethodne četiri godine.

Nešto manje građana preminulo je 2015. - 10.121, a 2016. - njih 9.529, ali je svakako tog meseca u odonosu na ostele iz iste godine bilo najviše urmlih.

Hladnoća i prežderavanje

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji u proseku godišnje umre oko 104.000 ljudi, a smrtnost bez obzira na uzrok smrti povećava se za 10 odsto od januara do marta, u proteklih nekoliko godina.

Prof. dr Miljko Ristić, najpoznatiji srpski kardiohirurg, komentarišući crnu statistiku, kaže da je činjenica da hladnoća ne pogoduje kardiovaskularnim bolesnicima i onima koji imaju bolesti krvnih sudova, pa je tako najviše umrlih tih pacijenata od januara do marta.

- Što su temeprature niže, to je pogorašanje bolesti evidentnije, pa i umiranje. Krvni sudovi, koji su uglavnom suženi kod kardovaskularnih pacijenata, bilo na srcu ili u ostalim delovima tela, na hladnoći se dodatno sužavaju dovodeći do pogoršanja osnovne bolesti, pa i smrti - navodi on.

Prof. dr Ristić dodaje da i prekomerna, slavska i praznična, ishrana sigurno dodatni faktor koji utiče na pogoršanje bolesti i umiranje baš u januaru.

- U Srbiji imamo velike krsne slave, koje počnu da se nižu od septembra, pa do Nove godine. Potom ide Božić, srpska Novu godina... U pitanju su dva, tri meseca u kojima se prekomerno jede i pije - objašnjava on.

Mada, prema najnovijim podacima JKP "Pogrebne usluge" ima nade da ovaj januar neće biti toliko "crn". Njihovi podaci od početka godine do danas, dakle ovih deset dana, govore da je broj sahrana do 40 dnevno, što je njihov prosek. Prema rečima Dragana Boltovskog, recimo 2017. godine bilo je oko 60 pogreba dnevno u januaru.

U tom javnom preduzeću ipak navode za "Blic", januar i to ne samo kod nas već i svuda u svetu, jeste karakterističan po većem broju preminulih lica.

U prosečnim godinama, prema njihovim podacima, taj broj je veći za oko 5 do 10 odsto.

- Sahrane se u ovom trenutku zakazuju uobičajenim tempom, za period od dva do četiri dana. Evidentirali smo samo nešto povećan broj zakazanih ispraćaja za kremaciju sa Novog groblja, što ne predstavlja značajan problem, a u vezi je sa izborom lokacije ispraćaja od strane naših sugrađana - navode u JKP "Pogrebne usluge".

Bonus video

SAOBRAĆAJ SLABOG INTENZITETA U BEOGRADU! Topčiderska zvezda prohodna, ni uzbrdice ne predstavljaju problem vozačima

(Espreso.co.rs/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.