HEROIN SAM PRVI PUT PROBAO U VOJSCI, BEZ NJEGA NISAM MOGAO! On je NG čekao u Drajzerovoj gde se SKIDA SA ŽUTOG
On NG čeka u Drajzerovoj gde se SKIDA SA ŽUTOG, Foto: Stefan Kojić

ima jedan cilj

HEROIN SAM PRVI PUT PROBAO U VOJSCI, BEZ NJEGA NISAM MOGAO! On je NG čekao u Drajzerovoj gde se SKIDA SA ŽUTOG

Mladima želi da se okanu alkohola i narkotika, da ne bi završili tamo gde je danas on

Objavljeno:
Suzana Trajković

Kraj stare, a početak nove godine vreme je sumiranja utisaka. Vreme je za one male želje i obećanja, vreme je za trenutke kada govorimo želje kojima smo se dosad potajno nadali.

Kažu da je želja bolesnih da ozdrave. Ništa drugačije nije ni sa onim pacijentima koji se bore sa bolestima zavisnosti. Jedna takva želja, u licu izmučenom kao u starca, leži u 35-godišnjaku, koji se danas leči u Drajzerovoj, specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti.

Sagovorniku Espresa, kao i mnogim pacijentima koji se leče od zavisnosti od koje i on, jeste da pokuša da ostane "čist", da svoj život nastavi normalno...

Iako svi koji se ovde leče imaju isti cilj, mi smo razgovorom krenuli od uzroka.

Ovde sam došao pre sedam godina, na lečenje od heroina. Bio čist tri godine, i tada sam i prestao sa heroinom. Međutim, problem je nastao u tome što sam prešao na buprenorfin, lek koji ovde dele u programu za odvikavanje, s tim što sam ga ja uzimao ilegalno. On nije imao efekat kao heroin, ali sam s njim mogao savršeno da funkcionišem, da radim, da se viđam sa ljudima.

foto: Stefan Kojić

- Moji su provalili da mršavim, došli smo ovde na detekciju i našli su mi buprenorfin. Doktor je predložio da probam i to da izbacim i zato sam ovde - priča naš sagovornik, dodajući potom priču o svojim narkomanskim počecima, s pričom kakva dosad nije ispričana.

- Verovali ili ne, heroin sam probao prvi put u vojsci.

- Upao sam u lošu ekipu, i sve to samo zato što sam kasnio na prijavu prvg dana vojske. Došao sam u pola 12, i svi koji su kasnili (oni najgori) stavili su ih u jedan vod. Od nas 30, njih 20 je bilo narkomana. Svi smo koristili heroin, a počinjali smo jedan za drugim, i to posle onog kraćeg nagovaranja "ajde probaj, svideće ti se". kada sam probao sve je krenulo. To je trajalo nešto više od tri godine, skoro četiri i bez heroina nisam mogao.

- Morao sam da uzimam "žuto" svakog dana jer nisam bez njega mogao ni da hodam. Krize su pratile dijareje, drhtavice, povraćanja, slabost. Telo koje je naviklo na tu drogu je bez heroina mrtvo, a kad ga uzmeš - nov si čovek. Posle nekih šest meseci nije uživanje, nije taj rad kao na početku, ali možeš da funkcionišeš.

Naravno, i sam se susreo sa onim materijalnim problemom - jer biti narkoman znači imati novca.

- Počeo prodajem stvari, sve što imam, samo da bih došao do njega. Kad više čovek u toj krizi nema šta da proda, onda počinje da krade, i onda kreću problemi sa zakonom, a toneš sve dublje i dublje.

foto: Stefan Kojić

Želje deli sa svojim prijateljima, ali zato za mlade ljude koji u novogodišnjoj noći planiraju da se okrenu alkoholu ili narkoticima, kao i onima koji su to činili tokom cele minule nove godine, ima kratku i jasnu poruku.

- Moraju pokušati da kažu ne, jer će završiti ovde. Ako ne pokušaju, životi će im biti upropašteni. Kada je Nova godina pomisliće - ma samo večeras. Ipak ne, to nije samo te večeri, već se nastavlja, sve dok se ne dođe do ovde gde sam ja. Moraju postati svesni da je moguće provesti se i bez narkotika. Oni koji žele da se skinu sa svega, moraju da imaju dobar motiv, nešto što će ih u životu terati napred u tu borbu - zaključio je naš sagovornik.

foto: Stefan Kojić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.