DEPRESIJA I STRAH UMESTO EUFORIJE I ŽELJA! Oni su provodili Novu godinu iza rešetaka, i ŽELELI SAMO JEDNO!
Oni su provodili Novu godinu iza rešetaka, Foto: Profimedia / Espreso / Ilustracija

i oni imaju želje

DEPRESIJA I STRAH UMESTO EUFORIJE I ŽELJA! Oni su provodili Novu godinu iza rešetaka, i ŽELELI SAMO JEDNO!

Iako su okruženi rešetkama, mnogi nisu odustali od života i želja

Objavljeno:

"Nova godina, nove odluke, novi ja". Nema osobe koja nije izgovorila ove reči ili bolje reći - laži. Mnogi će praznike dočekati u krugu najmilijih, ispunjeni pozitivnim vibracijama. Mnogi, ali ne svi.

Ima onih koji su zaboravljeni, koje niko ne pita koji bi poklon, koji ne biraju šta će obući te noći, niti brinu o mamurluku izjutra. Njima je život ograničen u svakom smislu, često nepodnošljiv. Oni su zatvorenici.

I njih ima raznih. Neki robijaju ceo život, drugi će uskoro na slobodu, a pojedini su tek iskusili "čari" zatvorske ćelije.

Ipak, mnogi ni uprkos tome nisu odustali od života i želja.

Ekipa našeg portala razgovarala je sa nekolicinom "bivših" zatvorenika i zamolila da nam otkriju šta su poželeli sebi u novogodišnjim noćima provedenim u zatvorskim ćelijama, ali i šta se značajno promenilo u njihovom percipiranju života pre i posle "ćorke".

- I mi smo slavili Novu godinu, samo ne na isti način. Nada me nikada nije napuštala. Znao sam da me napolju čeka porodica i da će se u jednom trenutku sve koliko toliko vratiti u "normalu". U zatvoru nije bilo pijančenja 31. decembra, ali bilo je želja. Mnogo njih, ali uvek je najvažnija - izaći na slobodu - priča B.P. koji je na izdržavanju kazne bio zbog razbojništva.

Pojedinima je iskustvo praznika iza rešetaka bolna tačka, pa ne žele ni da ga se prisećaju.

- Kakav doček može da bude u zatvoru? Dve Nove godine sam dočekao tamo. Obe su mi želje bile iste. Da više ne vidim zidine one ustanove - priča M. V.

Nekima su dani u ćeliji prolazili kovanjem planova u čije će ostvarenje krenuti kada izađu na slobodu.

- Kao klinac sam često bio po zatvorima. Čak sam u jednom trenutku mislio, "ok, ovde ti je kao u banji". A onda ponovo izađeš u svet i skapiraš da tamo više nikad ne želiš da se vratiš. Kada sam pre dve godine shvatio da ću 31. decembar dočekati u ćeliji, obuzeo me je bes, a onda sam rekao sebi "nećeš posustati" i počeo s planiranjem svega što ću uraditi kada opet ugledam svetlost dana - kaže N.N.

M.K. navodi da su strah i depresija koji u prazničnim danima obuzmu čoveka u zatvoreništvu, najgori nepriajtelji.

- Izašao sam iz zatvora pre dva meseca. Da nisam, bila bi to treća novogodišnja noć u ćeliji. Sećam se prethodne. Nisam imao želje, nisam osećao euforiju. Samo depresiju i strah. Bio je to strah od samog sebe, jer sam sam sebe i odveo u tu ćeliju - iskren je on.

- Nekada sam mislio da je biti kriminalac i završiti u "tvorza" isto što i biti junak. A onda posle meseci provedenih tamo, shvatio sam da slobodu ne može zameniti ništa - odlučno kaže I.M.

Zatvorenici nemaju luksuz briga o svakodnevnom životu. Mnogi od njih, baš u novogodišnjoj noći prošli su svoje najmračnije dane, a odluke koje su donosili nemaju veze sa onima o kojima razmišljaju oni "spolja".

Čak bi se reklo da su više posvećeni razmišljanju o budućnosti od drugih. Jasno je zbog čega.

BONUS VIDEO: Vapaj Ruže koja ne zna da li ostaje BEZ DOMA: ZAR TREBA DA STAVIM OMČU OKO VRATA?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.