BEZGREŠNO ZAČEĆE SU MNOGI OSPORAVALI: Šokiraće vas teorije zavere o ČISTOTI BOGORODICE! Jedna je SKANDALOZNA!
Marija je navodno izmislila priču o bezgrešnom začeću da bi sakrila činjenicu da je prevarila verenika s pripadnikom neprijateljske vojske, Foto: Printscreen

legenda

BEZGREŠNO ZAČEĆE SU MNOGI OSPORAVALI: Šokiraće vas teorije zavere o ČISTOTI BOGORODICE! Jedna je SKANDALOZNA!

Ne postoji biblijska priča oko koje je ispleteno više mitova nego oko one o začeću Isusa Hrista i nevinosti Bogorodice

Objavljeno:

Još od ranog hrišćanstva bilo je ljudi koji su osporavali čistotu Svete Marije, a neke od legendi su zaista skandalozne.

"Dejli bist" je izdvojio nekoliko legedi o kojima se najviše govori.

Opekotine trećeg stepena zbog osporavanja nevinosti Bogorodice

Neki drevni rimski izvori tvrde da je Isus Hrist bio sin rimskog vojnika po imenu Pantera. Marija je navodno izmislila priču o bezgrešnom začeću da bi sakrila činjenicu da je prevarila verenika s pripadnikom neprijateljske vojske, koja je porobila njihov narod.

U Protojevanđelju Jakovljevom iz drugog veka nove ere piše da je Marija u detinjstvu imala poseban status pošto se obavezala na devičanstvo i da je imala 16 godina kada je ostala u drugom stanju sa Isusom. Prema tom verziji priče, Josif ju je optužio da ga je osramotila, a na njenu tvrdnju da nije "upoznala" muškarca, upitao ju je:

- "Odakle onda ta stvar u tvojoj materici?"

Tu je i priča o Salome, koja je babici koja je pregledala Mariju rekla da neće poverovati da se devica porodila sve dok sama "ne gurne prst unutra i pregleda je".

Kada je to zaista uradila, ruka joj se doslovno zapalila i poprimila oblik anđela, nakon čega su joj rane ponovo zacelile.

Bezgrešno začeće se odnosi na Marijino rođenje, a ne Hristovo

Jedna od najrasprostranjenijih zabluda jeste da se sintagma "bezgrešno začeće" odnosi na Bogorodičinu trudnoću, što zapravo nije tačno: odnosi se na njeno začeće.

Prema kasnijim legendama (Psudo-Matejevo jevanđelje), Marijini roditelji bili razdvojeni godinu dana pre njenog rođenja. Prema nekim verzijama priče, Marija je začela kada je anđeo došao njenoj majci, a prema drugim, kada su se roditelji "nevino zagrili" pošto su se ponovo sreli u Jerusalimu posle dužeg perioda razdvojenosti.

Bogorodičina majka se možda udavala tri puta

U Novom zavetu se ne spominju imena Marijinih roditelja, ali prema predanju, njena majka se zvala Ana, a otac Joakim. Ana se prvi put spominje u Protojevanđelju Jakovljevom. Jedan od zanimljivijih aspekata njene biografije (s obzirom da je svetica) jeste da se navodno tri puta udavala. Nakon Joakimove smrti, ona se udala još dva puta i rodila još dve Marije: Mariju Kleofinu i Mariju Salome.

Marija nije imala porođajne bolove

U doba renesanse, majke su primetile da Marija izgleda veoma uredno i odmorno nakon što je rodila Isusa. Nije bilo ni krvi, ni znoja. Katolička tradicija tvrdi da je bol koji žene preživljavaju na porođaju kazna zbog Evinog greha u raju. Zbog toga je Marija posle porođaj opisana kao staložena, smirena i zadovoljna. U srednjovekovnim opisima njeno začeće, trudnoća i porođaj opisani su kao prijatno, pa čak i erotično iskustvo.

Nije osetila bol ni muke u trenutku smrti, a možda i nije umrla

Iako je doživela užasnu i neopisivu tugu kada je izgubila sina, legenda kaže da Marija nikada nije osetila fizički bol, te da možda čak i nije umrla. Postoji niz priča o kraju Marijinog života na ovom svetu. Prema nekima od njih, ona uopšte nije umrla, već je samo zaspala, nakon čega se vaznela na nebo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.