MAJKA SVIH BOMBI: Bombarder koji je OBOREN 1999. godine IZNAD SRBIJE, sada PONOVO LETI! (VIDEO)
Bombardovanje, ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

užas!

MAJKA SVIH BOMBI: Bombarder koji je OBOREN 1999. godine IZNAD SRBIJE, sada PONOVO LETI! (VIDEO)

U aprilu prošle godine Amerika je u Avganistanu upotrebila bombu GBU-43/B, koja je dobila naziv „majka svih bombi“

Objavljeno:

Na internetu se pojavio snimak testiranja supermoćne avionske bombe GBU-57. Kako se navodi, bombu je bacio strateški bombarder Ratnog vazduhoplovstva SAD B-2 „spirit“ sa avio-baze Vitman u Misuriju.

Ova avionska bomba, mase iznad 13 tona i punjenja od skoro 2,5 tona eksploziva omogućava da se pronikne do dubine od 61 metar ispod površine Zemlje, a može je nositi samo bombarder B-2.

U aprilu prošle godine Amerika je u Avganistanu upotrebila bombu GBU-43/B, koja je dobila naziv „majka svih bombi“.

Prema podacima Pentagona, eksplozija 9,5 tona municije ubila je 36 terorista, dok su teroristi ove navode kasnije negirali.

Podsetimo, Treći divizion 250. raketne brigade u Srbiji1999. godine ratovao je punih 78 dana menjajući položaje po donjem Sremu.

Američki strateški bombarder B-2, po imenu "Duh Misurija", pogođen je sistemom "neva" sa dve rakete. Po oštećenju, avion je uzeo kurs 270 ka Tuzli, ali je stigao samo do Spačvanskih šuma, gde je sleteo. Komadant PVO tadašnje Vojske Jugoslavije, general Bane Petrović, prvi je u divizion doneo vest šta su oborili tog 20. maja.

Pogodak i obaranje ovog aviona, Raketnoj brigadi je potvrđeno i "uvedeno" u zvanične uspehe jedinice posle rata na prvoj analizi učinka dejstva 1999. godine. Ovaj izveštaj je i danas validan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.