STVARI ZA BEBU KOŠTAJU PAPRENO, A JA ĆU DOBIJATI 7.000: Milena će morati da RADI  TRUDNA iako je LEKARI UPOZORAVAJU
Milena Jovičić (25), Foto: Privatna arhiva

TOLIKO O NATALITETU

STVARI ZA BEBU KOŠTAJU PAPRENO, A JA ĆU DOBIJATI 7.000: Milena će morati da RADI TRUDNA iako je LEKARI UPOZORAVAJU

Ona radi od svoje 16 godine razne poslove, a ima ukupno 11 meseci radnog staža koji nije povezan!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Milena Jovičić ima 25 godina, i u šestom je mesecu trudnoće. Radi u prodavnici bebi opreme i na prvi pogled, vodi sasvim normalan život.

Ipak, ova buduća majka, primaće 7.000 dinara kao naknadu na porodiljskom odsustvu.

Zovem se Milena, imam 25 godina, šesti sam mesec trudnoće, radim u prodavnici bebi opreme. U sledećih nekoliko meseci trebalo bi da izdvojim 144.658 dinara za bebi opremu, a moja naknada na porodiljskom odsustvu iznosiće 7.000 dinara, obajvila je Milena Jovičić, jedna od budućih mama, nezadovoljna Zakonom o finansijskoj podršci i državnim merama za podsicanje nataliteta.

Ona se požalila i koliko će novca morati tačno da izdvoji u narednom periodu.

Milena Jovičić  (25)
Milena Jovičić (25) foto: Privatna arhiva

U sledećih par meseci bih trebala da izdvojim 83.662 dinara za opremu za bebe, 15.000 dinara za dohranu za bebe, 20.498 dinara odeća za bebe, a 17.519 košta kozmetika za bebe. Ukupan iznos je 144.658 dinara. Neke stvari su potrošne, a neke se menjaju vremenom, a ni ti iznosi nisu mali, objasnila je Milena, koja radi u prodavnici bebi opreme pa ima direktan uvid u troškove.

Dodala je kako radi od svoje 16 godine i to razne poslove, a kako ima ukupno 11 meseci radnog staža koji nije povezan.

- U prosek od 18 meseci će mi ulaziti samo pet meseci koje ću imati do kraja ove godine i moja naknada na porodiljskom odsustvu iznosiće oko 7.000 dinara. Radim još uvek, iako mi je lekar preporučio da više ne radim, rekla je Milena za Espreso.

Milena Jovičić  (25)
Milena Jovičić (25) foto: Privatna arhiva

Ona trenutno obavlja posao iz kancelarije koji zahteva dugo sedenje, nekad više i od 8 sati. Zbog toga, dobila je jake bolove u stomaku jer joj je beba bila postavljena nisko.

Iako su je poslodavci ispoštovali, pa sada radi od kuće, i dalje posao obavlja iz sedećeg položaja. Lekari su joj naredili da leži, ali je ona prinuđena da zarađuje zbog niskih primanja.

Imam dve godine rada u kontinuitetu, a samo sam četiri i po meseca vidljiva u sistemu. Oduzeli su mi ono što sam trudom i radom zaslužila, oduzeli su mi dostojanstvo, miran i normalan život, priča nam ova razočarana buduća mama.

Objasnila nam je i da je njen suprug zaposlen, ali da nije prijavljen, kao i da je trenutno u potrazi za još jednim poslom jer buduća porodica mora da ima bar neku finansijsku stabilnost.

Ona je odlučila da podeli svoju priču javno, kako bi skrenula pažnju nadležnima na probleme sa kojima se mnoge buduće trudnice suočavaju.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.