POSLE RAZJARENIH PASA NOVA ŠOKANTNA NASLOVNA STRANA ILUSTROVANE POLITIKE: Vučić osudio, Kozić odmah dao ostavku
Naslovna strana Ilustrovane politike, Foto: Printscreen / Društvene mreže

BRUKA

POSLE RAZJARENIH PASA NOVA ŠOKANTNA NASLOVNA STRANA ILUSTROVANE POLITIKE: Vučić osudio, Kozić odmah dao ostavku

Ovaj nedeljnik nastavlja s objavljivanjem skandaloznih naslovnih strana

Objavljeno: 14:21h

Novi broj Ilustrovane Politike ponovo je izazvao zgražavanje javnosti.

Na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka, 11. decembra, objavljeni su likovi novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota uz naslov: "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan".

Na ovaj način, smatraju pojedini, nastavlja se kampanja protiv Verana Matića i Ljiljane Smajlović, koja je započeta nedavno kad je na naslovnici bio tekst "Psi su pušteni".

Pokušaj diskreditacije Smajlovićeve i Matića od strane uredništva Ilustrovane politike ima malo dužu istoriji.

Po tumačenjima jednih, ima veze s tim što su njih dvoje osnovali Komisiju za istraživanje ubistava novinara, a Đorđe Martić, autor paškvile "Ćuruvija dočekao bombe", svojevremeno objavljene u Politici ekspres, kao i Goran Kozić, tvrde da nema dokaza protiv optuženih u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

S druge strane, privatni rat Kozića i Ljiljane Smajlović datira još iz vremena kad je Kozić dobio otkaz u Politici koju je uređivala upravo Smajlovićeva.

Nakon prašine koja se podigla, savetnik glavnog i odgovornog urednika Ilustrovane politike Goran Kozić juče je podneo ostavku.

U obrazloženju ovog poteza on je naveo:

- Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu.

Kozić je devedesetih bio glavni urednik TV Politika, dok je Martić bio urednik Politike ekspres u vreme kada je objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je pročitan i u jutarnjim vestima RTS. Tri dana kasnije Slavko Ćuruvija je ubijen.

Kako se smatra, Martić je objavio ovaj tekst verovatno po nalogu Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, a u njemu je Ćuruvija proglašen izdajnikom i žigosan kao strani plaćenik.

foto: Printscreen / Društvene mreže

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić najoštrije je osudio brutalne napade na Ljiljanu Smajlović i Verana Matića.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović takođe je osudila naslovnu stranu Ilustrovane politike kojom se, kako je rekla, poziva na nasilje i istovremeno demantovala navode da državni vrh podržava objavljivanje takvih sadržaja u medijima.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oglasila se na ovu temu.

- Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilј povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlјa poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije. Sve navedeno, naslovna strana ovog magazina nedvosmisleno prikazuje - navodi se u saopštenju poverenice.

Povodom naslovne strane koja je uzburkala sve u Srbiji, putem društvenih mreža, javila se i žena koja navodi da je njen ujak Nikola M. Lekić, 1958. godine pokrenuo Ilustrovanu politiku i uređivao je sa velikim žarom i predanošću i od nje napravio respektabilni časopis.

- Danas samo mogu da crvenim umesto njega i budem srećna što nije doživeo ovu sramotu u koju se pretvorilo njegovo prvo "čedo" - napisala je ona između ostalog.

Da podsetimo, u oktobru je veliku pažnju javnosti izazvala naslovna strana Ilustrovane politike sa natpisom "Psi su pušteni". Naime, na naslovnici je razjaren pas, a u pozadini nekoliko dnevnih i nedeljnih listova naslovljenih sa "Psi su pušteni, zašto ćute RTS i Politika".

BONUS VIDEO: Irena Vujović o promenama u SNS i odnosu sa Aleksandrom Vučićem

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.