SRBI PRAKTIKUJU OVAJ OBIČAJ JEDINSTVEN U SVETU: Ima bitno značanje za pokojnika i njegovu porodicu!
Groblje / Ilustracija, Foto: Ilustracija/Nebojša Mandić

STRAVIČNO!

SRBI PRAKTIKUJU OVAJ OBIČAJ JEDINSTVEN U SVETU: Ima bitno značanje za pokojnika i njegovu porodicu!

Ovaj pomalo morbidan običaj zasniva se na prethrišćanskom kultu

Objavljeno:

Iako je sahrana bliske osobe verovatno najtužniji događaj u čovekovom životu, sam čin opraštanja od preminulog često bude u drugom planu zbog sprovođenja raznih narodnih običaja. Jedan od tih običaja podrazumeva spremanje hrane i pića, koju ožalošćeni ostave pokojniku na grobu, a zatim oni sami jedu.

Apetit se već na prvu loptu ne uklapa u koncept ožalošćenosti, pa nas je zanimalo otkud taj (pomalo morbidan) običaj u našem narodu. Etnolog Vesna Marjanović je dala odgovor na ovo pitanje.

Prema njenim rečima, hrana na groblju je određeni način da se komunicira sa mrtvima, a običaj je utemeljen u staroslovenskoj tradiciji. Marjanović ističe da je veza živih i mrtvih naglašena pre svega na Zadušnice.

- U srpskoj tradicionalnoj kulturi, zadušnice su uvek bile bitne jer su tada živi i njihovi pokojnici ostvarivali posebnu komunikaciju. Hrana koja se tada "deli" za duše pokojnika i svih preminulih srodnika predstavlja vrstu komunikacije sa umrlima - objašnjava Vesna Marjanović.

Groblje odvajkada važi za sveti prostor gde borave duše predaka i pokojnika, kao i mesto gde se komunikacija sa njima i ostvaruje. To se događa uoči svih zadušnica u toku godine.

Groblje / Ilustracija
Groblje / Ilustracija foto: Pixabay

- U srpskoj kulturi je jedenje na groblju ostalo kao važan deo obredne prakse iz zagrobnih kultova, čiji su koreni veoma duboki i vezuju se za prehrišćanski period - objašnjava etnolog.

- Inače, hrana koja se na groblje iznosi za "deljenje", prema verovanju "ide" pokojnicima pa je ona i raznovrsna i bogata. Kako se hrana postavlja na grobove, ugošćavaju se i slučajni prolaznici i sirotinja - kaže Marjanović.

Neretka je pojava da ožalošćeni ostave upaljene cigarete na grobovima. Na taj način, oni žele da "ugode" pokojniku koji tokom života bio strastveni pušač.+

U našem narodu postoji i običaj da se nakon sahrane ili pomena odlazi u kuću najbližeg rođaka preminulog, gde goste takođe čeka ručak. Međutim, sve popularnija praksa je da se ožalošćeni okupe u restoranu nadomak groblja, pa od ovog običaja komunikacije sa mrtvima imaju koristi i ugostitelji.

Takođe, ostavljanje hrane na grobnim mestima ili bilo gde drugde na groblju, na većini grobalja je zabranjeno. Iz JKP "Pogrebne usluge" kažu da je to pravilo uvedeno isključivo iz higijenskih i sanitarnih potreba. Tako da, ukoliko želite da poštujete običaje, neophodno je i da pre polaska kući pokupite sve za sobom, jer kazne za ostavljanje hrane na groblju dostižu i 10.000 dinara.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Milovan Drecun

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.