STOPIĆA PEĆINA PRAVI SPELEOLOŠKI BISER: Ova zlatiborska atrakcija ostaviće vas bez teksta! (FOTO)
Prvi pisani podaci o njoj našli su se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, Foto: Espreso

rečna pećina

STOPIĆA PEĆINA PRAVI SPELEOLOŠKI BISER: Ova zlatiborska atrakcija ostaviće vas bez teksta! (FOTO)

Ova pećina dobila je ime po zaseoku Stopići

Objavljeno:

Stopića pećina jedna je od najznamenitijih pećina u Srbiji, i jedna od glavnih atrakcija u zlatiborskom okrugu, a nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prvi pisani podaci o njoj našli su se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić.

foto: Espreso

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je više od 100 metara.

Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada.

1 / 9 Foto: Espreso

Impresivni ulazni otvor s desne strane reke Prištavice nalazi se na 711,18 m nadmorske visine. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.

Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m – kao sa neba sručuje se zapenušana vodena masa, od kapljica treperi vazduh, a sa mokrih zidova bije hladnoća dok posetioca obuzima jeza u mrklom mraku ove pećine. Uprkos tome, vodopad je nazvan "Izvor života".

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti, u pratnji vodiča, u zimskom periodu od 9.30 do 18 časova i u letnjem periodu takođe od 9.30 do 18 časova. Turistička organizacija Zlatibor, pod čijom je nadležnosti ovaj speleološki biser ulaže velike napore da promoviše lepote kako pećine, tako i svih drugih mesta na Zlatiboru.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čajetina - Opština za primer", podržanog od strane Opštine Čajetina.

Bonus video:

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.