NA ULICI NA MINUSU MOLE ZA KORU HLEBA I NEMAJU AMA BAŠ NIŠTA! Ovo je njihov dan, a kakva su im prava u Srbiji?
Kakva su im prava u Srbiji?, Foto: Printscreen/youtube

međunarodni dan deteta

NA ULICI NA MINUSU MOLE ZA KORU HLEBA I NEMAJU AMA BAŠ NIŠTA! Ovo je njihov dan, a kakva su im prava u Srbiji?

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju

Objavljeno: 20:08h

Srećno detinjstvo u Srbiji je reklo bi se, privilegija.

Danas, kada se obeležava Svetski dan deteta, ovo je najbitnija rečenica, koja ukazuje na glavni problem većine mališana. Nemogućnost da bezbrižno odrastaju, igraju se, uče i druže, za mnoge je surova realnost, koju nisu sposobni da promene sami.

Sam 20. novembar označen je kao Dan dece još 1954. godine u Ujedinjenim nacijama. Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje.

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan deteta
Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan deteta foto: Profimedia

Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju. Zadatak je promocija interakcije i razumevanja među decom, kao i postizanje dobrobiti dece širom sveta. Obeležavanjem ovog dana skreće se pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima. Ali, gde smo danas? Od usvajanja Deklaracije u UN prošle su 64 godine, a živimo u vremenima u kojima nam deca i dalje stradaju u ratovima, i dalje mnoga od njih nemaju ni osnovne uslove za život, umiru od gladi, od raznih bolesti...

Mnoga deca širom sveta i dalje nemaju osnovne uslove za život
Mnoga deca širom sveta i dalje nemaju osnovne uslove za život foto: Profimedia

Mnogo je mališana danas, kako u svetu tako i u Srbiji, koja žive u siromaštvu, pa čak i u apsolutnom siromaštvu. Ne znaju kakav je ukus sladoleda, čokolade, praznog stomaka odlaze na spavanje..

O pravima dece danas se govori, ali tužne statistike pokazuju da mnoga deca nemaju normalno detinjstvo, jer je ono za njih - privilegija.

Praznik koji se svečano obeležava i u našoj zemlji podrazumeva i svu onu decu koja nisu probala mleko do odlaska u sirotište, kojoj su roditelji sekli prste radi prosjačenja, koji su po vrućinama i ekstremno niskim temperaturama za koru hleba morali da mole na ulicama...

Kažu da deca imaju pravo na opstanak i razoj upravo u zemlji u kojoj statistički podaci pokazuju da skoro 50 odsto dece ne ide u vrtić, da mnoga ne idu ni u školu, ali i da čak 30 odsto mališana nema adekvatnu ishranu u periodu odrastanja.

Prema statističkim podacima, u našoj zemlji mnogi mališani u periodu kada im je to najpotrebnije, nemaju adekvatnu ishranu
Prema statističkim podacima, u našoj zemlji mnogi mališani u periodu kada im je to najpotrebnije, nemaju adekvatnu ishranu foto: Printscreen/youtube

Mnoga deca su žrtve nasilja. Osim kažnjavanja, koja neretko prevazilaze granicu adekvatnog roditeljskog vaspitanja, mnogi od njih trpe i fizičko nasilje, u kući, na ulici, u školi.

Svedoci smo i toga da decu siluju, otimaju... Naša zemlja nije izuzetak kada su monstruozni zločini počinjeni nad decom u pitanju.

Diskriminisana su već od malih nogu, ako su bar malo drugačija od drugih. Predmet su podsmeha, grubih šala i izopštenosti od ostatka društva jer imaju drugačiju boju kože, siromašni su, ili se izdvajaju po nekoj drugoj karakteristici koja ostaloj deci, tako naučenoj,nije prihvatljiva.

Nije sve tako crno ipak.

Iako živimo u teškim vremenima, u kojima ni deca nemaju mogućnost da odrastaju dostojanstveno, možemo se ponositi jednom činjenicom. Društvo nam je uznapredovalo.

Srbija je u više navrata pokazala solidarnost. Sve akcije koje podrazumevaju pomoć mališanima nailazile su na veliki odjek.

Zbog nekih je cela Srbija bila na nogama.

Solidarnost je u porastu, a prava dece sve više su u prvom planu.

Zbog toga je i ovaj dan, Svetski dan deteta, podjednako bitan kako bi se o njihovim pravima razgovaralo, kako bi im se omogućilo detinjstvo koje će stvoriti zdrave i prave ljude koji će sutra brinuti o nekoj novoj deci, kako bi im se pružila šansa da im ovaj jedini, potpuno bezbrižan period života, bude što lepši i spokojniji!

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Milovan Drecun

(S.M)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.