USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA: Danas smete samo da čitate Espreso

Veliki srpski praznik

USEKOVANJE GLAVE JOVANA KRSTITELJA: Danas smete samo da čitate Espreso

Uoči Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja vernici odlaze na poklonjenje vodi, a na dan praznika poste, idu na liturgiju i izbegavaju kućne poslove i čitaju portale
Objavljeno: 13:33h

Sveti Jovan Krstitelj je važna religijska ličnost kojoj je posvećeno nekoliko praznika tokom godine, a 11. septembra po novom kalendaru obeležava se Usekovanje glave. Praznik je ustanovljen zbog toga što je tog dana osveštena crkva koju su nad Jovanovim moštima u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.

ikona Svetog Jovana
Noć uoči ovog praznika naš narod odlazi na poklonjenje vodi, a na dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja praktikuje se post i odlazak na liturgiju, a izbegava se svaki vid rada. Stradanje Jovana Krstitelja desilo se u vreme dok je propovedao u Galileji za vreme cara Iroda Antipe, sina staroga Iroda, ubice vitlejemske dece. Car je oterao svoju zakonitu ženu a pod svoje okrilje pozvao Irodijadu, suprugu svoga brata Filipa, a protiv tog bluda i bezakonja se usprotivio sveti Jovan. To ga je došlo glave, kada je car zanesen lepotom i igrom Irodijadine ćerke Salomije na jednoj proslavi obećao da će joj ispuniti svaku želju. Salomija je po nagovoru zle majke zatražila da obezglave svetitelja. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.