Pre 41 godinu Zastavom se išlo na Kilimandžaro: Kako je Kec ušao u istoriju (FOTO) (VIDEO)

Nerealna pustolovina

Pre 41 godinu Zastavom se išlo na Kilimandžaro: Kako je Kec ušao u istoriju (FOTO) (VIDEO)

Direktori tadašnjeg giganta "Zastave" shvatili su ovo putešestvije kao odličnu priliku za reklamiranje najboljeg modela jugoslovenske auto-industrije
Objavljeno: 19:24h
Pre 41 godinu pokrenuta je do tada nezabeležena ekspedicija pod nazivom "Kragujevac - Kilimandžaro", u kojoj je pet novih crvenih Zastava 101 krenulo put najviše planine Afrike. U februaru 1975. godine kolona je krenula na put dugačak 11.000 kilometara i zabeležila istorijski uspeh. Najpoznatiji automobil u SFRJ: Ovo je američka priča o Jugiću! (FOTO) (VIDEO)
Grčku Egipat
Ljudi koji su najzaslužniji za ovu neverovatnu ekspediciju su Milan Rakočević (idejni tvorac ekspedicije), Branko Baletić (režiser filma ”Kragujevac - Kilimandžaro”), Zoran Simjanović (filmski kompozitor) i Miodrag Barlov, mehaničar "Zastave".
Poznato je da se ovaj automobil kvari i na neuporedivo kraćim relacijama, pa se podvig ove ekspedicije može smatrati čudom. 40 godina ranije: I Tito je umeo da dobije po prstima! (VIDEO) odličnu priliku za reklamiranje najboljeg modela jugoslovenske auto-industrije.
U Tanzaniji je organizovano i fotografisanje automobila uz poziranje manekenke Vini Kibuja koje su i za današnje pojmove svojevran primer umetničke fotografije.
1975. bila relativno mirna godina na afričkom kontinentu, tadašnja SFRJ bila je važna sila u pokretu Nesvrstanih, mnoge jugoslovenske firme su tada radile na Crnom kontinentu, a jugoslovenski crveni pasoš je otvarao mnoga vrata. Bukvalno su svi očekivali da će ovi mali automobili stati kada naiđe prva prepreka u pustinjskim uslovima, međutim, pokazali su se kao izdržljivi.
jednom lokalnom komandantu dali gaće Svi su bili goli - težak jad i beda.
Sve fotografije sa uzbudljivog putovanja pogledajte ovde:

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.