ALEKSANDAR (9) IZ SREMSKE MITROVICE ŽIVI SA BOLESNOM MAJKOM U SOBI BEZ KUPATILA: Drugari iz klupe prikupljaju pomoć
Devetogodišnjak živi sam sa bolesnom majkom u sobi bez kupatila, Foto: Printscreen/RTS

potresno

ALEKSANDAR (9) IZ SREMSKE MITROVICE ŽIVI SA BOLESNOM MAJKOM U SOBI BEZ KUPATILA: Drugari iz klupe prikupljaju pomoć

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne

Objavljeno:
  • 64

Devetogodišnji Aleksandar živi sa majkom u neuslovnom objektu u Sremskoj Mitrovici, koji su po izlasku iz Sigurne kuće dobili na korišćenje od Centra za socijalni rad. Predstojeću zimu čekaju bez kupatila, u sobi u kojoj jedino imaju odžak za šporet, a nameštaj su dobili od dobrih ljudi.

- Imamo dve sobe, ali ne mogu da spavam sa mamom tamo zato što je hladno. Teško mi je ovde, hoću da imam bolju kuću i veću i da imam slatkiše - kaže Aleksandar.

Aleksandar sa majkom živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, ukupno 14.500 dinara mesečno. Zbog bolesti, majka ne radi i jedva da imaju za hranu.

- Ipak, izlazim na kraj kako moram, umem i znam, snalazim se za sebe i dete. Od kičme bolujem, trebalo je da me operišu, ali ne smeju, boje se da ću ostati u krevetu - kaže majka Milanka.

Sudbina druga iz klupe potresla je Lazara i Dušana, koji su rešili da mu pomognu. Obratili su se majkama sa kojima su otišli u mesnu zajednicu, gde su dobili podršku da se organizuje humanitarna akcija.

- Ja bih stvarno voleo da moj drug živi isto kao i mi svi, da ima kupatilo, da ima grejanje, da ima svoju sobu, da može lepo da radi domaći - kaže učenik Lazar Lav Komnenić.

Dušan Panzalović priča da se sa Aleksandrom igra svaki dan, da ga mnogo voli i da želi da mu pomogne.

Iz Mesne zajednice pomoć je brzo stigla. Radi se kupatilo i prikuplja materijal za popravku kuće i niko u kraju nije rekao ne.

- Oni tako mali u trećem razredu, a znaju šta je etika, šta je moral, to je neverovatno, onda kako ostati ravnodušan. Nego dođeš, zasuci rukave i pomozi - kaže Dragan Božić, predsednik MZ.

- Važno je koliko smo dobri jedni prema drugima, jer ako imamo druga, onda možemo sve da uradimo - kaže Lazar Lav Komnenić.

U lekciju iz humanosti ovog razreda sa učiteljicom, ubraja se i predstojeća žurka u školi za pomoć Aleksandru, kao i apel svim ljudima dobre volje.

Bonus video:

Humanitarna utakmica Novinari vs Kraljevina Srbija

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media