BACALI IH NA ZEMLJU I U VODU KAD SU SE POBUNILI! Borba za reke na Staroj planini SVE OKRUTNIJA!
Nove informacije iz sela Rakite s javnošću je podelila Marinika Tepić, Foto: Beta/Printcreen

nova dimenzija

BACALI IH NA ZEMLJU I U VODU KAD SU SE POBUNILI! Borba za reke na Staroj planini SVE OKRUTNIJA!

Meštani sela Rakite, u Pirotskom okrugu na Staroj Planini, nastavljaju borbu protiv izgradnje mini-hidroelektrane

Objavljeno:

Meštani sela Rakite, u Pirotskom okrugu na Staroj Planini, nastavljaju borbu protiv izgradnje mini - hidroelektrane na reci u ovom mestu.

Ova priča iz dana u dan dobija novu dimenziju, koje prema rečima očevidaca graniče i sa brutalnošću.

Nove informacije sa lica mesta na svom zvaničnom Tviter nalogu podelila je poslanica Narodne skupštine - Marinika Tepić.

- Juče su batinaši investitora Belića nasrnuli na meštane Rakite koji su štitili svoju reku od sigurne smrti. Desko, predsednik MZ, mi je ispričao da su ih bacali na zemlju, u vodu, kada su se pobunili pošto im opet preusmeravaju reku u džepni sliv investitora, a ušli i u igralište - napisala je Tepićeva.

A kako je sve to izgledalo opisuje ovako:

Podsetimo, meštani ovog sela nedavno su uspeli da vrate reku u staro korito, no taj trud im se nije ispaltio, budući da je investitor rešen da nastavi sa izgradnjom. Gradilište čuva privatno obezbeđenjeinvestitora zajedno sa policijom koja je, kako kažu meštani, iz dana u dan sve brojnija.

Narodnoj poslanici tviteraši su u komentarima uputili predloge za "rešavanje ovog problema":

Podsetimo, u selu Rakita, u Pirotskom okrugu, situacija je danima napeta. Meštani dežuraju 24 časa i bore se protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci u ovom selu. Borbi podržavaju i aktivisti inicijative „Odbranimo reke Stare planine".

Nakon mnogobrojnih protesta koji su organizovani ovim povodom, ali i kako bi se zaštitiel ostale zaštićene teritorije pred "pošasti" zvanoj minihirdoelektrane, 16.10.2018. godine na sednici Narodne skupštine Srbije poslanici vladajuće većine su ipak odbili predlog izmene zakona o derivacionim mini hidroelektranama, odnosno zabrani istih.

Tada je Aleksandar Jovanović Ćuta, neformalni vođa pokreta za odbranu reka Stare Planine, održao jedan govor u kome je najavio da borba za Staru Planinu neće da prestane, te da će ako za to bude potrebe protesti da se spuste u Nemanjinu ulicu.

Pre pet meseci javnost su potresli jedni od prvih snimaka izgradnje minihidroelektrane na vodotoku reke Crnovrške koja se nalazi u Parku prirode Stara planina, čime je došlo do narušavanja eko sistema i skrnavljenja netaknute prirode.

Iako male hidroelektrane spadaju u sisteme koji obezbeđuju obnovljiv vid energije, njihov uticaj na prirodnu okolinu je ogroman. Takav efekat imala je i minihidrocentralom na Crnovrškoj reci koja je izgrađena u Parku prirode Stara planina iako su tamo zabranjeni bilo kakvi radovi, a naročito ne na vodotokovima.

Bonus video:

Moć Stare Planine

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.