PRE 80 GODINA NAJVEĆE ZLO JE POČELO DA HARA EVROPOM: Dorćolom se orile antifašističke pesme! (VIDEO)
Antifašistička koalicija organizovala je tribinu "Gde stanuje ekstremizam?" u UK Parobrod, Foto: Espreso.co.rs

pucajte, ja i sada držim čas

PRE 80 GODINA NAJVEĆE ZLO JE POČELO DA HARA EVROPOM: Dorćolom se orile antifašističke pesme! (VIDEO)

Osam decenija od Kristalne noći

Objavljeno:

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na 9. novembar 1938. godine kada je počeo veliki pogrom širom Nemačke poznat kao Kristalna noć, koji je bio usmeren protiv Jevreja i prva naznaka onoga što danas nazivamo holokaust.

Najveća zla dvadesetog veka - fašizam i antisemitizam savladana su pre 73 godine, a tim povodom udruženje slobodnih građanki i građana iz Novog sada Antifašistička koalicija organizovalo je tribinu "Gde stanuje ekstremizam?" u UK Parobrod u Beogradu.

Koordinatorka projekta "Jačanje ekstremizma i građanski otpor - Srbija 2018" i aktivistkinja Antifašističke koalicije Marija Srdić kaže da i posle osam decenija fašizam nije definitivno pobeđen.

Iznova se srećemo sa novim oblicima fašizma, neonacizma i drugim oblicima ekstremizma.

Ona objašnjava da je podjednako važno da se setimo heroja i heroina antifašizma i koliko je njihova borba bila važna za slobodu koju dišemo i ukažemo na sve oblike ekstremizma koji još uvek žive.

1 / 7 Foto: Nevena Topličić

Tribini je prethodio i razgovor sa prolaznicima ispred UK Parobrod, a posebnu pažnju građana privukao je hor "Naša pjesma" koji je dvadesetak minuta izvodio antifašističke i borbene pesme.

Pogledajte kakvu atmosferu je na Dorćolu napravio antifašistički hor.

Aktivisti Antifašističke koalicije ističu da je Srbija zahvaćena političkim i društvenim devijacijama: uništavaju se institucije, ukida se sloboda mišljenja i govora, širi se strah, a svakodnevno se proizvode neprijatelji.

Od strane političkih elita danas se tolerišu i podržavaju ekstremističke i profašističke organizacije i grupe, a na meti su aktivisti, novinari i svi koji slobodno misle i govore, ističu aktivisti Antifašističke koalicije.

U javnom prostoru dominiraju organizacije i javne ličnosti koje zastupaju ideologije identične ili veoma slične najvećim pošastima modernog dobra - fašizmu i nacizmu, dodaju u ovom udruženju.

Procesi u našem društvu u potpunosti su suprotni temeljima ujedinjene Evrope kao najvećeg mirovnog projekta posle Drugog svetskog rata, za koji su se, kako kažu u koaliciji, građani i građanke Srbije većinski opredelili.

BONUS VIDEO:

BAKLJE I PESMA: Partizanovci u Humskoj protestovali protiv uprave (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.