NAJMLAĐI PČELAR JANKO IMA SAMO 10 GODINA! Dečak uzgaja pčele i pravi med i propolis, I SVE TO PRE I POSLE ŠKOLE
Učenik trećeg razreda osnovne škole u Svilajncu postao je najmađi pčelar Udruđenja pčelara Sviljanac, Foto: Privatna arhiva

SLATKO, SLAĐE, NAJSLAĐE

NAJMLAĐI PČELAR JANKO IMA SAMO 10 GODINA! Dečak uzgaja pčele i pravi med i propolis, I SVE TO PRE I POSLE ŠKOLE

On je pravi dokaz da godne nisu prepreka u bilo čemu

Objavljeno: 19:55h
Jelena Čabović
  • 1.5k

Janko Antić iz Svilajnca ime tek deset godina, a već se ozbiljno bavi pčelarstvom. Uzgaja pčele, pravi med i propoilis pre i posle škole. U svemu tome nije sam, već uz pomoć njegovog dede Dragana Marinkovića Mačka pravi najslađi med u Svilajncu i šire.

Učenik trećeg razreda osnovne škole u Svilajncu postao je najmađi pčelar Udruženja pčelara Sviljanac.

On je pravi dokaz da godine nisu prepreka u bilo čemu, kao i da njegova generacija ne misli samo na kompjutere i igranje u školskom dvorištu nakon predavanja.

Janko proizvodi med na veliko zajedno sa svojim dekom, ali Janko nam otkriva da su samo četiri košnice njegove i da od toga proizvede čak 50 kilograma najzdravijeg meda, onog livadskog koji najviše voli.

- U početku sam imo samo dve košnice u kojima je nastajao med, a sada mi je deda dao njegove dve košnice koje su stajale prazne, tako da sada sam proizvodim više meda – započinje priču za Espreso najmlađi pčelar Resave.

Janko je pčelarstvom počeo da se bavi kada je imao devet godina gledajući svog dedu kako vrca med u dvorištvu, pa je došao na ideju da se i on time bavi iz hobija, jer mu se kako kaže, svideo sam proces nastajanja meda.

- Znaje sam stekao od dede, ali i u Udruženju pčelara. Rekli su tamo mom dedi da je moj med dobio ocenu 10. Pravimo med od suncokreta, bagrema i livadski med, taj naviše volim – kaže maleni Janko i dodaje da je med odličan za pritisak , ali i pluća, disajne puteve i grlo.

Ovaj najmlađi pčelar nije propustio, a da nam ne objasni kako se to prepoznaje pravi med:

-Jednostavno je. Po boji i ukusu. Druga stvar je da kada zahvatite med kašikom i povučete na gore, med krene da pada u teglu nazad i ako se ta linija ne prekida dugo, dugo, onda je med pravi - objašnajava on.

Kaže da u njegovim košnicama pored pčela koje prave med ima i onih trutova koji samo jedu med. Na pitanje ko u kući najviše jede med Janko odgovara da se cela porodica uključila u proizvodnju meda, te da svi podjednako uživaju i u pravljenju i konzumiranju organskog meda.

Maleni Janko voli najviše livadski med
Maleni Janko voli najviše livadski med foto: Privatna arhiva

Ovaj dečak sladak kao med kaže da njegove drugare pčelarstvo uopšte ne zanima, ali da med ipak jedu, i to gle čuda ne Jankov, već onaj iz prodavnice, a nama nije jasno zašto, kao ni njemu.

Janko nema nameru da zapostavi školu, a pored pčelarstva i obaveza i školi stiže da se rekreativno bavi košarkom.

- Volim da igram košarku u našoj Hali sportova u Sviljnacu, ali je sada u fazi renoviranja, pa neko vreme neću moći da treniram.

Janko i njegov deda Mačak prodaju med zajedno
Janko i njegov deda Mačak prodaju med zajedno foto: Privatna arhiva

Sve što radi oko pčela radi sa zaštitnom opremom koju je kupio na Sajmu pčerastva u Svilajncu:

-Imam opremu jer sam se u početku plašio pčela, ali sada ne. Skoro samo deda i ja sa našeg drveta jabuke skinuli košnicu sa puno pčela, ali unutra nije bilo hrane. Onda smo stavili to na ploču i zavezali kanapom, pa smo ubacili u kutiju gde ćemo ih hraniti sirupom koji sami pravimo. Sirup se sastoji od šećera, vode i malo meda – detaljano nam objašnjava maleni pčelar.

Janko i njegov deda Mačak prodaju med zajedno, te se i novac sliva u zajedničku kasu, pa se i zajedno troši.

Do sada su im vremenske prilike išle na ruku i obojica se nadaju da će ovaj novi roj pčela prezimiti zimu, a mi im svakako želimo da svake godine imaju još veći prinos meda.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media