MISTERIOZNI ČAMAC IZ PROŠLOSTI PRONAĐEN U SRBIJI: Šta se krije iza VELIKOG OTKRIĆA kod Sremske Mitrovice? (FOTO)
Čamac iz Save izvukli muškarci, sada se nalazi u Muzeju Srema, Foto: Printscreen/Facebook/Moj grad Sremska Mitrovica

da li je ovo moguće?!

MISTERIOZNI ČAMAC IZ PROŠLOSTI PRONAĐEN U SRBIJI: Šta se krije iza VELIKOG OTKRIĆA kod Sremske Mitrovice? (FOTO)

Mitrovčani koji su se u subotu zatekli na obali reke Save, bili su impresionirani prizorom na koji su sasvim slučajno naleteli

Objavljeno:

Drveno plovilo dužine deset metara, koje je 27. oktobra iz reke Save izvukla grupa muškaraca, nalazi se u lapidarijumu Muzeja Srema i njegovo poreklo, odnosno vremenski period iz kojeg datira, utvrdiće stručnjaci koji bi trebalo ovih dana da stignu u ovu kulturnu insituciju.

Kako kaže Saša Bugadžija direktor muzeja, protiv grupe muškaraca koja je učestvovala u ovoj samovoljnoj akciji, podneta je krivična prijava a tužilaštvo bi trebalo da otkrije i više detalja vezano za ovaj slučaj.

Mitrovčani koji su se u subotu zatekli na obali reke Save, bili su impresionirani prizorom na koji su sasvim slučajno naleteli. Muškarci koji su sajlama iz reke izvukli drveno plovilo, nepoznato je da li su ronioci, pecaroši, ili “divlji arheolozi“, ali je sasvim sigurno, da su oni ipak znali da takvo kuturno dobro leži u reci.

– Čim su nas građani obavestili da je neki stari čamac izvučen iz Save, mi smo obavestili policiju, koja je na lice mesta stigla veoma brzo i tako sprečila, da taj vredni antikvitet završi negde drugde, da li na prostorima izvan našeg grada ili tuđim rukama, to će već istraga pokazati.– govori direktor Bugadžija.

Kako kažu u Muzeju, oni znaju da se u reci nalazi najmanje deset plovila, i to iz raznih vremenskih perioda, ali da još nije vreme za njihovo vađenje.

– Predmeti koji se izvade, da li iz zemlje, vode, nad njima moraju da se odmah izvrše konzervatorski radovi u suprotnom, oni u dodiru sa vazduhom propadaju. Obavestili smo stručnjake iz Beograda, koji će prvo utvrditi nastanak ovog plovila, mada po našim procenama mislimo da je to 17. ili 18. vek. A onda ćemo ga izložiti u muzej, pored još jednog čamca koji je iz antičke ere.- kaže Bugadžija.

U ataru sela Divoš, dva brata iz Čalme su 1992. godine metal detektorom pronašla avarski zlatni pojas ukrašen dragim kamenjem, težak 1,2 kilograma zlata. Pojas su bili prodali, ali je posle šest godina sudskim putem on vraćen i nalazi se u Muzeju u Beogradu. Pretpostavlja se da je pripadao avarskom kaganu Bajanu i da je iz šestog veka.

Bonus video:

Od čamca napravio rakete! Moćnom mašinom sada leti po vodi!

(Espreso.co.rs/Sremskomitrovački portal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.