NAJLEPŠI BIOSKOP U SFRJ SE RUŠI! Jagodinska sala bila je simbol arhitekture, danas je ruglo u kom spavaju skitnice
Sala ne radi kao bioskop skoro 20 godina, Foto: Infocentrala

dočekala je kraj

NAJLEPŠI BIOSKOP U SFRJ SE RUŠI! Jagodinska sala bila je simbol arhitekture, danas je ruglo u kom spavaju skitnice

Sala ne radi kao bioskop skoro 20 godina

Objavljeno:

U centru Jagodine počelo je rušenje jedne od arhitektonski najlepših bioskopskih sala u Srbiji i SFRJ, delo slovenačkog arhitekte sa početka pedesetih godina prošlog veka.

- Samo još u Sloveniji postoji takva sala - rekle su danas jagodinske arhitekte, ističući da je reč o "jednoj od najakustičnijih sala na prostoru bivše Jugoslavije".

foto: Infocentrala

Bioskopska sala površine je 700 metara kvadratnih i u sastavu je Kulturnog centra u Jagodini, institucije čiji je osnivač Grad Jagodina.

Na mestu rušenja nema istaknute table, koja firma obavlja ovaj posao, a građani negoduju, snimaju radove mobilnim telefonima i tvrde "da se trebalo naći bolje rešenje od rušenja".

Sala ne radi kao bioskop skoro 20 godina, iznajmljivana je brojnim zakupcima, koji su neretko menjali i unutrašnji izgled.

foto: Infocentrala

Bila je na meti provalnika, a iako u centru grada, služila je i kao utočište skitnicama i odlagalište otpada, rekli su stanari okolnih zgrada.

Ova zgrada je izgrađena u periodu od 1958-1961. godine i čija je namena bila prikazivanje bioskopskih projekcija, međutim zbog brojnih nedostataka nije dobila upotrebnu dozvolu, ali je i pored te činjenice bioskopska sala bila puštena u rad.

foto: Infocentrala

Ovim povodom oglasili su se i nadležni.

- Na naš zahtev, ekspertizu objekta starog Kulturnog centra izvršio je Građevinski fakultet iz Niša, koji je naložio rušenje objekta a građevinska inspekcija je jednim svojim rešenjem zabranila pristup zgradi a drugim rešenjem naložila rušenje i uklanjanje objekta. Zgrada nije u funkciji više od 20 godina, predstavlja opasnost po bezbednost prolaznika i svojevrsno ruglo u samom centru grada - rekao je gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović za portal Infocentrala.

foto: Infocentrala

Kako su najavile tamošnje vlasti, Grad Jagodina će u budžet za narednu godinu planirati sredstva za adaptaciju i dogradnju postojeće zgrade Kulturnog centra, tako da građani neće biti uskraćeni za prostor za kulturna dešavanja i biće obogaćeni kulturni sadržaji u gradu.

foto: Infocentrala

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije/Infocentrala)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.