NE RAZUME SVAKO SAVREMENU UMETNOST! Uklanja se SOVA IZ KIKINDE, a oglasio se i VAJAR! (FOTO)
UKLANJA SE SOVA IZ KIKINDE, Foto: Facebook / Grad Kikinda

NIJE MU SVEJEDNO

NE RAZUME SVAKO SAVREMENU UMETNOST! Uklanja se SOVA IZ KIKINDE, a oglasio se i VAJAR! (FOTO)

Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj Fejsbuk stranici grada Kikinde usledili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podseća na muški polni organ

Objavljeno:

Vajar Jovan Blat iz Kikinde uradiće novu skulpturu sove od gline koja će zameniti stilizovanu koja je protekle nedelje izazvala podsmehe i lascivne komentare u javnosti.

On je gradu poklonio skulpturu visoku 2,4 metra, koja je postavljena na novi kružni tok na ulazu u grad. Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj Fejsbuk stranici grada Kikinde usledili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podseća na muški polni organ.

- Postojala je dobra namera. Uradio sam stilizovanu skulpturu mužjaka sove, izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare. Jasno je, s jedne strane, da svako ne razume savremenu umetnost, dok sam, s druge, imao izvesna tehnička ograničenja. Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi - kaže, za "Novosti", Jovan Blat, vajar Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera".

Fotografija koja je izazvala asocijacije brzo je uklonjena sa FB stranice grada, dok skulptura i dalje stoji na istom mestu, a nova neće biti postavljena do kraja godine, jer je za njenu izradu, sušenje i pečenje potrebno nekoliko meseci.

- Ustupljen je prostor "Teri" za jedno od mnogobrojnih umetničkih dela, bez namere da se bavimo ocenom umetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje - saopšteno je, za "Novosti", u Gradskoj upravi.

Objavljivanjem fotografija glinene sove Gradska uprava je najavila "sovembar", jer se ovog meseca mnogobrojnim aktivnostima podseća na to da je Kikinda najveće zimovalište malih sova ušara ili utina na svetu.

Premeštaj!

Slična rekacija javnosti bila i pre tri godina, kada je na gradski trg, pored pravoslavne crkve, postavljena betonska skulptura sove. Arhitekte su to nazvale incidentom i ruženjem zaštićenog gradskog jezgra. Ta sova je sa trga premeštena kraj gradske pijace, gde je i danas.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.