UMRO DRAGIŠA STANKOVIĆ: Srbija i Vojvodina se opraštaju od velikog borca
Radi Televizija Vojvodine, kuća u kojoj je Stanković proveo veliki deo karijere, Foto: NDNV

bio je žrtva čistke

UMRO DRAGIŠA STANKOVIĆ: Srbija i Vojvodina se opraštaju od velikog borca

Bio je član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vojvođanskog kluba i Udruženja antifašista Novog Sada

Objavljeno: 11:22h
Nezavisno društvo novinara Vojvodine sa žaljenjem vas obaveštava da je u Novom Sadu, 30. oktobra, u 81. godini preminuo novinar Dragiša Stanković.

Stanković je rođen u Boru 11. oktobra 1938. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu (1963. godine), a u Novi Sad se preselio 1966. godine. U Televiziju Novi Sad se zaposlio još u vreme njenog pravnog konstituisanja (1971) i u njoj je delovao sve do 1989. godine. Tokom rada u Informativnoj redakciji TV NS bio je urednik, pa pomoćnik glavnog urednika, a uoči „jogurt revolucije“ izabran je i za glavnog urednika ovog dela vojvođanske radio-difuzne kuće.

Krajem 1988. godine, smenjen je u velikoj političkoj čistki u RTV Novi Sad, tokom „antibirokratske revolucije“, zajedno sa kompletnim rukovodstvom. Nakon kratkog angažmana u svojstvu dopisnika RTV Zagreb i rada u „Jutelu“, prešao je u beogradsku „Borbu“. Posle udara u tom listu, krajem 1994. godine, Stanković se pridružio onima koji su nastavili da rade u „Našoj Borbi“, gde je bio urednik u desku sve do nasilnog gašenja ovog lista 1998. godine. I tokom penzije bio je aktivan, pa je 2002. i 2003. bio predsednik Nadzornog odbora NUNS-a. Posle 5. oktobra 2000. godine, u jednom periodu bio je predsednik Koordinacionog tela RTV NS.

Bio je član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vojvođanskog kluba i Udruženja antifašista Novog Sada.

Ispraćaj Dragiše Stankovića je danas (četvrtak, 1. novembra 2018. godine) u 15 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.