ODRŽANI 16. RADIO-DANI RAB SRBIJA: Prisustvovalo više od 300 učesnika i gostiju iz regiona!
ODRŽANI 16. RADIO-DANI RAB SRBIJA, Foto: Željka Dimić

svečanost

ODRŽANI 16. RADIO-DANI RAB SRBIJA: Prisustvovalo više od 300 učesnika i gostiju iz regiona!

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, otvarajući Radio-dane, podsetio je da je u Registru medija upisano 307 radio-stanica, kao i da od toga 275 ima lokalne i regionalne frekvencije

Objavljeno:

Na Staroj planini, od 27. do 29. oktobra, održani su 16. Radio-dani RAB Srbija. Jedinom i najvećem medijskom skupu u Srbiji, u organizaciji Udruženja radio-stanica RAB Srbija, prisustvovali su brojni predavači, gosti iz okolnih zemalja i kolege, ukupno oko 300 učesnika.

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, otvarajući Radio-dane, podsetio je da je u Registru medija upisano 307 radio-stanica, kao i da od toga 275 ima lokalne i regionalne frekvencije.

To je svakako medijska snaga pred kojom se mora imati respekt. Radio je, u međuvremenu, ne samo ojačao svoju poziciju već u našem informativnom sistemu danas zauzima jedno od najznačajnijih mesta. Znam da je radio-industrija dugo poslovala u složenim i teškim tehničkim i programskim uslovima, ali je i opstala zahvaljujući vašoj slozi, odnosno udruženju – izjavio je državni sekretar.

Otvaranje Radio Dana Rab Srbija
Otvaranje Radio Dana Rab Srbija foto: Željka Dimić

Član Saveta REM-a prof. Goran Peković naveo je da je učešće radija u ukupnom tržištu oglašavanja samo tri odsto, dok je u Evropi oko deset odsto.

– Od sledeće godine u Evropi će svaki automobil imati ugrađen 5G internet signal. To znači da ćemo neko vreme imati različite hibride, odnosno postojaće i analogni i digitalni i internet radio… ali, najvažniji će ipak biti sadržaj. Radijske platforme jesu važne, ali sadržaj je ipak važniji i vi to znate – rekao je Peković.

Predsednica RAB Srbija Maja Rakovic podsetila je na osnivačke principe RAB-a, a jedan od njih je i zajednička borba za RADIO.

Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija
Maja Rakovic, predsednica RAB Srbija foto: Željka Dimić

– Znam da smo uspeli jer je u RAB-u danas 157 radio-stanica. Ponosna sam što više od polovine svih radio-stanica u Srbiji jeste u našem udruženju i što su te radio-stanice svakim danom sve uspešnije. Predstoji samo da dokažemo ono što se u svetu već odavno zna – da je radio najjači medij – istakla je Maja Rakovic.

Vlasnici i direktori radio-stanica u Srbiji imali su prvi put priliku da razgovaraju s predstavnikom RATEL-a jer je Radio-danima prisustvovao i Miodrag Ivković, direktor Sektora za elektronske komunikacije u RATEL-u.

Gosti 16. Radio-dana bili su i Đorđe Vozarević (REM), novinar Miloš Rajković, Robert Turkalj (HURIN), profesori Filozofskog fakulteta u Nišu Vladeta Radović i Vanče Bojkov, Goranka Jednak Maksimović (Radiodays Europe) i Dejan Raketić (Nacionalna akademija za javnu upravu).

Posebnu obuku za pisanje medijskih projekata za članice RAB-a održao je medijski stručnjak Mitko Jakovlevski, a predavanje na temu „Pisanje narativnih i finansijskih izveštaja za realizovane projekte” održala je Borka Rajšić, koja je rukovodilac grupe za projektno sufinansiranje i razvoj medijskog pluralizma u Ministarstvu kulture i informisanja.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.