JEDNI SLAVE NOĆ VEŠTICA, A DRUGI SVETOG LUKU - SRBIJA JE DANAS PODELJENA! Da li je ovo dokaz SRPSKOG APSURDA?
Srbi su podeljeni, neki slave Noć veštica, a drugi Svetog Luku, Foto: Wikipedia

ŠTA VI SLAVITE?

JEDNI SLAVE NOĆ VEŠTICA, A DRUGI SVETOG LUKU - SRBIJA JE DANAS PODELJENA! Da li je ovo dokaz SRPSKOG APSURDA?

Noć veštica nije noć dobrih duhova, andjela ili svetaca, nego veštica

Objavljeno:

Slava Sveti Luka ili Dan Mrtvih i paganski praznik Noć Veštica – kom Carstvu ćete se privoleti.

Noć veštica nije noć dobrih duhova, andjela ili svetaca, nego veštica. Slučajnost ili ne je taj što "dečiji karneval", odnosno Noć veštica kako ga organizatori predstavljaju pada baš na 31. oktobar, crkveni praznik velikog hrišćanskog svetitelja i apostola Svetog Luku. Noć veštica su stidljivo devedesetih godina dvadesetog veka na Balkanu uvodile ispostave poznatog jevrejskog milijardera Džordža Soroša, da bi danas ovaj paganski praznik bio uveden i u mnoge osnovne škole.

Evo šta je zapravo pozadina praznika Halloween:

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj "maskiranja" u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u "mističnu" zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku. Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u "posetu" bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti – otuda običaj zvani "trick or treating". Ukoliko neko od živih ne bi ugostio (treat) duše umrlih, stigla bi ih osveta (trick) boga Samhaina.

Iako, mnogi u ovom prazniku ne vide ništa strašno, velikani pravoslavne crkve su već upozoravali na to da se na ovakav način baš deca privlače raznim kultovima i sektama. Poznato je, takođe, da se u vreme ne samo Noći veštica odigravaju bizarni okultni i satanistički rituali gde se dešavaju stravična žrtvovanja ljudi, članova određenih sekti.

Spomen na apostola, jevanđelistu i prvog ikonopisca!

S druge strane, Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, u narodu poznat kao Lučindan. Sveti Luka jedan je od prvih propovednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i autor jednog od četiri Jevanđelja. Crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa, pošto je živopisao tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.

Sveti Luka ima veliki značaj za SPC
Sveti Luka ima veliki značaj za SPC foto: spc.rs

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je "ikona u ikoni" koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

Dakle, kada ste pročitali ovaj tekst gde smo predsetavili i Noć veštica i Svetog Luku, na vama je da odlučite kojoj kulturi ćete se povinovati i da li ćete se uopšte maskirati na današnji dan.

Šta vi slavite danas, pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.