MOMO KAPOR JE ZNAO SVE O KUPUSU: Kako odabrati PRAVI KAMEN za kacu
Stručnjak za Beograd i kiseli kupus: Momo Kapor, Foto: Printscreen/Youtube

stižu nam kiseli dani

MOMO KAPOR JE ZNAO SVE O KUPUSU: Kako odabrati PRAVI KAMEN za kacu

U sopstvenom buretu svako nađe seoski dom iz kog mu otac potekao, ako ne već i on sam

Objavljeno: 12:24h

Približava nam se novembar, iako po pogledu kroz prozor čovek ne bi to ni pomislio, a samim tim kreće i sezona kiseljenja kupusa, jednako raširena kao i pečenje paprika.

Sjajni pisac i hroničar naših navika, Momo Kapor, ovako je svojevremeno opisao period kad Srbi kreću u potragu za adekvatnim kamenom kojim će pritisnuti kupus:

"U novembru, Beogradom se kotrljaju glavice kupusa. Spuštaju se lepotice niz Bajlonijevu pijacu, kuckaju njihove visoke potpetice niz Cetinjsku, a lakirani nokti boje sedefa dodiruju glavice kupusa - biraju samo one čvrste, srednje veličine, zgodne za kiseljenje. I može čovek dogurati ne znam dokle, počupat rodno korenje i postati prefinjeni intelektualac, samo je stvar vremena kada ćete ga ugledati kako prti vreću kupusa na ramenu.

Kupus je jači od svega!
Kupus je jači od svega!foto: Profimedia

Sarma sa suvim rebrima, podvarak, flekice, rasol... Uz pasulj i krompir, kiseo kupus je treće osnovno jelo naše nacionalne kuhinje. O salati od kiselog kupusa, posutoj alevom paprikom sa Horgoša, da i ne govorimo! Kako uopšte živeti bez nje?

Pogledajte samo našeg uvaženog filozofa sa koliko ljubavi i pažnje slaže glavice kupusa u bure, popareno najpre vrelom vodom; kako sipa so, ravnomerno raspoređuje ljute papričice i očišćeni ren.

Ostavlja važne poslove i univerzitetske katedre i svake nedelje, kao kakav vampir, dva puta silazi sa svećom u podrum da pretače rasol. Čemu tolika muka i trud? Zar nema kiselog kupusa u prodavnicama? Ima, ali u našem narodu još tinja duboko nepoverenje prema državnom kupusu.

Sarma sa suvim rebrima, podvarak, flekice, rasol
Sarma sa suvim rebrima, podvarak, flekice, rasolfoto: Giphy

U sopstvenom buretu svako nađe seoski dom iz kog mu otac potekao, ako ne već i on sam.

I ništa ne vredi što graditelji podižu moderne oblakodere smelih linija, vonj kiselog kupusa penje se liftom i do najzatvorenijeg živing-ruma.

Pri biranju kamena kojim će kupus biti pritisnut, zna se, treba paziti da bude čvrst, a nikako onaj beli koji se truni. Što je kamen veći, to je kupus bolji. Jeste, ali kako naći kamen u Beogradu? Ko ima kakvu savremenu skulpturu, sličnu Žan Arpovoj, njemu je lako, ostali se snalaze kako ko zna i ume.

U ponoć, ispod Kalemegdanske tvrđave, video sam jednog uvaženog čoveka kako, poput Sizifa, posrće pod težinom ukradenog kamena. Dobro je što svi Beograđani ne kisele kupus - od Kalemegdana ne bi ostao ni kamen na kamenu!"

(Espreso.co.rs/Facebook)

BONUS VIDEO:

Milan Jovanović Strongman komentariše učesnike Espreso dijete - druga nedelja


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.