POČELO RUŠENJE 2000 NELEGALNIH KVADRATA: Divlja gradnja u okviru Osnovne škole u Zemunu! (FOTO)
Školsko zemljište dato je u zakup privatnom vlasniku Draganu Mihaljčiću 1990. godine uz obavezu da obavi radove koji su potrebni školi, Foto: Kurir

GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA POČELA RUŠENJE

POČELO RUŠENJE 2000 NELEGALNIH KVADRATA: Divlja gradnja u okviru Osnovne škole u Zemunu! (FOTO)

Školsko zemljište dato je u zakup privatnom vlasniku Draganu Mihaljčiću 1990. godine uz obavezu da obavi radove koji su potrebni školi...

Objavljeno:

Građevinska inspekcija započela je danas rušenje dva velika nelegalna objekta od 2.000 kvadrata u Alaskoj ulici, u okviru Osnovne škole "Sonja Marinković" u Zemunu.

Građevinska inspekcija započela je danas rušenje dva velika nelegalna objekta
Građevinska inspekcija započela je danas rušenje dva velika nelegalna objekta foto: Kurir

Školsko zemljište dato je u zakup privatnom vlasniku Draganu Mihaljčiću 1990. godine uz obavezu da obavi radove koji su potrebni školi. Međutim, on je sazidao tri objekta, ali su ti objekti u poluruševnom stanju koro deceniju.

Škola se borila da se ta parcela vrati školi i uspeli su u tome, međutim, investor je 2016. godine podneo zahtev za ozakonjenje, ipak u tome nije uspeo i posle 15 godina doneto je rešenje da se objekat konačno sruši.

Direktorka škole Jasmina Filipović
Direktorka škole Jasmina Filipović foto: Kurir

Direktorka škole Jasmina Filipović kaže za Kurir da je njihova borba trajala od 2003. godine.

- Uspeli smo da se izborimo protiv divlje gradnje. Investitor je to sagradio na parceli škole, mislim da je to počeo da zida još devedestih godina. Bilo je tri objekta, jedan je srušen početkom 2002. godine, a onda je sve stalo, pošto je to i velika kvadratura. Dok se svi ti sudski sporovi nisu završili nije moglo da se ruši i pošto je pre jedno odprilike meseca dana Upravni sud odlučio i doneo odluku da odbija žalbu investitora, onda su se stekli uslovi za rušenje - priča Filipovićeva.

Ona dodaje da je investitor sve to nelegalno sazidao, s obzirom da nije imao saglasnost škole, kao ni potrebne dozvole.

- Videli ste i sami na šta to liči. Zapušteno, a uz školu. Stecište narkomana i beskućnika, stvarno nije bilo prijatno. Maltene smo imali narkomane ispred školskog dvorišta, to zaista nije dobro. Eto, uspeli smo posle toliko godina - navodi naša sagovornica.

 Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac
Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac foto: Kurir

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac rekla je da je to prvo javno rušenje nekog tako velikog objekta i najavila da će narednih dana biti nastavljeno sa uklanjanjem nelegalno izgrađenih objekata za koje je doneto rešenje o rušenju.

- Reč je o bahatom investitoru koji je koristio sve pravne mogućnosti u prethodnom periodu kako bi odložio uklanjanje objekta. Očekujemo da će izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji omogućiti lakše uklanjanje nelegalnih objekata - navela je Podunavac i dodala da su gradske vlasti već donele veliki broj rešenja za rušenje.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.