KRALJ PETAR PRVI BIO JE NAJOMILJENIJI VLADAR, A NJEGOVE OPASKE NA USTAV IZ 1888. KAO DA SU PISANE ZA OVO VREME
Kralj Petar I Karađorđević imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe, Foto: Filip Plavčić

Istorija srbije

KRALJ PETAR PRVI BIO JE NAJOMILJENIJI VLADAR, A NJEGOVE OPASKE NA USTAV IZ 1888. KAO DA SU PISANE ZA OVO VREME

O podvizima srpskog kralja i njegove vojske pisao je svet

Objavljeno:
Milica Božinović

Kralj Petar I Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda bio je krajnje jednostavan čovek. Verovatno najobožavaniji vladar, imao je najveći ugled, a od naroda je od milošte prozvan Čika Pera.

Za života je postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i izgradnje Srbije kao moderne i najmoćnije države na Balkanu. Bio je kralj Srbije tokom velikih vojnih uspeha pa je ostao zapamćen i kao kralj Petar Olsobodilac (takođe poznat i kao Stari kralj).

Život kralja Petra, vrline koje su ga krasile, veštine koje je posedovao, kako vojničke koje je dokazivao na mnogim ratištima u zemlji i van nje, ljudskost kojom je obilovao i odanost narodu, podarile su mu poštovanje na celom prostoru SHS. U narodnim pesmama je opevan kao Petar Mrkonjić.

Mnogo su zanimljivosti iz života vladara koji je imao veliki uticaj na razvoj francusko-srpskih odnosa i ukupni ugled Srbije u Evropi. Na primer, tokom rata kralj Petar je svakodnevno pisao dnevnik. Takođe, imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe, koje je svojom rukom upisivao u Ustav.

Ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine s komentarima Kralja Petra pisanim 1903. godine, nalazi se u Fondu Zadužbine Kralja Petra prvog na Oplencu.

Ipak, fotografije Ustava takođe se mogu videti u knjizi Vladari Srbije u izdanju Mladinske kuće. Ekipa Espresa zabeležila je najinteresantnije komentare ili bar one koje smo uspeli da pročitamo. Videćete zašto.

Pa, tako je Ustavom iz 1888. garantovano da “Svaki Srbin ima pravo na to da u granicama zakona iskaže svoju misao: govorom, pismeno, štampom ili u slikama.”

Kraljev komentar na ove reči bio je “Pa u buvaru okovan”.

Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe
Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe foto: Filip Plavčić

Na reči: “Štampa je slobodna”, kralj je napisao “to smo već viđali”.

“Za izdavanje novina nije potrebno prethodno odobrenje vlasti”, na to je čika Pera napisao, “trt”.

Pogledajte fotografije:

Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe
Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe foto: Filip Plavčić
Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe
Imao je duhovite opaske na Ustavne odredbe foto: Filip Plavčić

Tri grada ponela su njegovo ime – Mrkonjić Grad u BiH od 1924. godine (ranije Varcar Vakuf), u Crnoj Gori Petrovac na Moru od 1919. godine (ranije Kastel Lastva) i Petrovgrad u Vojvodini od 1935. do 1946. godine (ranije Bečkerek, danas Zrenjanin).

Među brojnim priznanjima kralj Petar je bio nosilac i najvećeg ruskog odlikovanja, Velike lente Svetog Andreje sa mačevima, ordenom koji je pre njega nosio samo car Aleksandar Prvi, pobednik nad Napoleonom.

Najveći evropski listovi veličali su kralja Petra. Engleska revija "The Ilystrated London News" od 4. decembra 1915. donela je preko cele strane sliku kralja Petra sa sledećim tekstom:

"U istoriji dugog mučeništva Srbije nije bilo herojskije figure od kralja Petra. Patriota među patriotama, on se borio zajedno sa svojim vojnicima, sve dok nije pao u nesvest od proste iznemoglosti, u toku bitke kod Pirota, i inspirisao je trupe svojom hrabrošću..."

Umro je 16. avgusta 1921. u Beogradu. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.