NIKAKAV STRAH NISAM OSEĆAO, SAMO TI STRUJA PROĐE KROZ NOGE! Potresna ispovest Mije Aleksića pred streljanje
Mija Aleksić govori o danima streljanja đaka u Kragujevcu koje je preživeo, Foto: Wikipedia, prentscreen

ŠTA JE PRAVA GOLGOTA

NIKAKAV STRAH NISAM OSEĆAO, SAMO TI STRUJA PROĐE KROZ NOGE! Potresna ispovest Mije Aleksića pred streljanje

Prvi put sam osetio strah od smrti bilo je tada oko pola šest - šet uveče, prisećao se slavni glumac

Objavljeno:

Proslavljeni srpski glumac Mija Aleksić bio je među stotinama đaka sakupljenim u Šumaricama za streljanje 1941. godine, a njegova emotivna ispovest o tim danima ne može a da vas ostavi ravnodušnima!

Rođen u mestu Gornja Crnuća u opštini Gornji Milanovac, Mija Aleksić je osnovnu školu završio u Vraćevšnici, ali kako je ova ustanova imala samo četiri razreda, a Mijin otac smatrao da je za njegovu decu školovanje jako bitno, porodica Aleksić se 1934. godine preselila u Kragujevac.

Tako je, sedam godina kasnije, među stotinama đaka sakupljenim u Šumaricama za streljanje 1941. godine bio i, tada osamnaestogodišnji, Mija Aleksić.

Aleksić je 1970. godine ovako opisao streljanje đaka u Kragujevcu:

"20.10.1941. godine pošao sam u školu pošto su Nemci bili zauzeli zgradu naše gimnazije i od nje napravili svoju bolnicu. Mi smo bili rasuti po gradu, naša dva odeljenja osmog razreda Druge muške gimnazije bila su smeštena u zgradi bivše građanske škole u blizini Velikog parka u Kragujevcu. Tu je bio i jedan deo nastavničkog saveta, imali smo čas koji je držala Branka Ranković nastavnica srpsko-hrvatskog jezika, a naš drug Vlada Kapamačitao je referat, sve je to bilo više formalno da se održi neko raspoloženje jer smo svi očekivali kada će Nemci da ulete u zgradu. Oni su ubrzo uleteli, ušao je jedan Nemac, pogledom je prešao po razredu, izašao i zatvorio vrata. Mislili smo da je time završeno i da se neće više vraćati. Međutim on je izgleda mislio da je to bio slab efekat, pa je nogom razvalio vrata koja su odletela u ugao i povikao: "Los!" i po troje nas je postrojavao i sprovedeni smo u one topovske šupe. U prvo vreme su nam govorili da će to biti neko legitimisanje i odvođenje u logore, ali niko nije pomišljao na streljanje".

Na pitanje kada je prvi put osetio strah od smrti, Aleksić odgovara:

"Prvi put sam osetio strah od smrti bilo je tada oko pola šest - šet uveče. Tačnije kada je prva grupa streljanja. Ta grupa bila je sačinjena od logoraša, nekoliko Jevreja i komunista koji su bili u glavnjači kragujevačkoj. Oni su dovedeni uveče gore i u blizini naših baraka su streljani. Oni su to verovatno učinili i radi psihološkog pritiska. Tu je ceo grad bio smešten i da nas time drže pod kontrolom. Od tog trenutka nikakav strah niti osećaj nisam imao. Čudno jedno osećanje, negde ispod kolena čovek oseti da nešto prostruji i onda ti sve postane obično. Tada sam shvatio i kako su Nemci uspevali da ponekoliko njih sprovodi kolonu od sto ili dvesta ljudi".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.