OVO JE ISTINA O EKOLOŠKOJ KATASTROFI KOJA JE ZADESILA UVAC: Šta se krije iza pada vodostaja reke?
Jezero Uvac, jedan od najlepših predela naše zemlje, Foto: Slike Srbija/ Ljubiša Simović

pročitajte i ovaj ugao

OVO JE ISTINA O EKOLOŠKOJ KATASTROFI KOJA JE ZADESILA UVAC: Šta se krije iza pada vodostaja reke?

Jedna drugačija priča...

Objavljeno: 16:13h

Sa slika koje su postale senzacija na društvenim mrežama, jasno možemo videti da je vodostaj jezer Uvac opao za dvadeset metara.

O ekološkoj katastrofi mediji još uvek pišu kao o katastrofi koja je pogodila jedan od najlepših predela naše zemlje.

Ovo je daleko od istine. Tačno je da je vodostaj opao, ali nije tačno to da se radi o ekološkoj katastrofi.

Naime, radi se o redovnoj pojavi Uvačkog jezera, koje je pre nekoliko godina bilo čak ispod 40 metara ispod svog maksimalnog nivoa, a prošle godine ispod 10 do 20 metara. Sve zavisi od dela godine.

“Jezero postoji 40 godina i to je redovna pojava kada govorimo o jezeru koje je nastalo u svrhu proizvodnje elektirčne energije“, kaže pravnik Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Ipak, od nižeg vodostaja postoji mnogo veći problem.

“Daleko veći problem su otpadne vode iz Sjenice, koja završava u Uvačkom jezeru“, kaže on i ističe da je nizak vodostaj redovna pojava, a ove godine je voda počela da se povlači sredinom avgusta.

Razlog za paniku i brigu ne postoji, jer se prirodnim tokom jezero obnavlja i puni u martu i aprilu, kada se sneg u tom delu godine otapa, ali takođe i sa prvim pojavama kiše.

Jezero Uvac je smešteno između Zlatara i Javora, na 995 metara nadmorske visine, i najveće dubine 108 metara, dok je prosečna oko 60 metara. Nalazi se na prvom mestu kada govorimo o prirodnim lepotama Srbije.

“Pre desetak godina bili smo srećni kada smo imali jedan čamac i desetak turista, a danas imamo drugi problem – preveliki broj turista, pa tako u sezoni saobraća i do 30 čamaca dnevno“- kaže pravnik Darko Ćirović.

Do problema može doći, kako ističu iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Prevelik broj turista i čamaca se može odraziti loše na ptice koja imaju gnezda pored obale.

“Dnevno ne bi trebalo, po mišljenju Zavoda, da saobraća više od šest čamaca u isto vreme u turama po tri sata, dakle da prođe samo 200-250 turista u toku dana“, zaključuje Darko Ćirić.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.