SRPSKI GROBOVI IMAJU NOVU JEZIVU FUNKCIJU! Da li je digitalizacija OTIŠLA PREDALEKO sa QR kodovima? (FOTO) (VIDEO)
Ovi kodovi nešto su “pametniji” u odnosu na one bar kodove, jer mogu da pohrane više podataka., Foto: Stefan Kojić

SAJBER grobnice

SRPSKI GROBOVI IMAJU NOVU JEZIVU FUNKCIJU! Da li je digitalizacija OTIŠLA PREDALEKO sa QR kodovima? (FOTO) (VIDEO)

Kada se skenira, posetiocu groblja će se pružiti informacije i priče iz života preminulog, kroz fotografije i video priloge

Objavljeno:

Tehnologija, internet, sve ono što se danas naziva globalizacijom I globalnim svetom utiče na naše živote, pa i na one njegove trenutke u kojima smo mislili da ni za šta od ovog nema mesta. Na trenutke smrti, ali i na nju samu. Da li ste mogli da zamislite da ćete jednom stojeći iznad nečijeg groba moći da saznate celu istoriju njegovog života? E, sada je i to moguće. Potrebno je samo da u svom posedu imate pametni telefon.

Čitulje objavljene na portalima, prenos uživo sa nečije sahrane putem Fejsbuka, sve to zastarela je „metoda“. Sada osim „poslednjeg pozdrava“ pokojnicima putem interneta možete i nakon što su sahranjeni da saznate štošta o njihovim životima.

Na nadgrobnim pločama sada možete da pronađete, ali po želji i da postavite QR kodove, koji nakon skeniranja uz aplikaciju na pametnim telefonima, otvaraju internet stranicu na kojoj su pohranjeni bitni biografski podaci sahranjene osobe, njegove fotografije, video sadržaje i sećanja najbližih.

Za one koji nisu upućeni u to šta su QR kodovi

QR kod ima sličnu funkciju, ali i slično funkcioniše kao bar kod. Izgleda kao mali bedž na kome se nalaze sitne kockice koje su povezane u grupe. No, ovi kodovi nešto su “pametniji” u odnosu na one bar kodove, jer mogu da pohrane više podataka.

QR kodove možemo da pronađemo na ambalažama proizvoda, na štampanim, ali i video reklamama, a zasebno mogu predstavljati i kupon.

QR kod na nadgrobnim pločama

Donekle je bilo za očekivati da će ovi kodovi svoje mesto pronaći na tržištu. Ali ko je mogao da očekuje da ćemo ih gledati ii na nadgrobnim pločama?

QR kod na grobu preminulog
QR kod na grobu preminulog foto: Stefan Kojić

Ekipa Espresa u želji da se uveri u funkcionalnost, ali i svrhu ovog “novog izuma” zaputila se na Novo groblje u Beogradu. Tamo smo se uverili da je sve gore rečeno istina i ništa manje od toga.

Iako dosta toga znamo o čuvenoj srpskoj heroini Balkanskih, ali i Prvog svetskog rata, Milunki Savić, zastali smo pored njenog groba, skenirali smo QR kod našim pametnim telefonom i gle čuda… Telefon prepoznaje kod, izbacuje podugačku web adresu, a jedan pritisak na nju vodi nas u istorijat života Milunke Savić. Čini se na ovaj način zauvek je sačuvana od zaborava…

QR kod na grobu Milunke Savić
QR kod na grobu Milunke Savić foto: Stefan Kojić

Ovo je jedan nov, savremen način da uspomenu, ali i činjenice o preminuloj osobi sačuvate zauvek. Da novinsku čitulju, zamenite večnom, onom digitalnom.

Mora da ste nekada zastali pored nekog groba, pa se zapitali: “Ko je ova osoba?”, “Gde je živela?”,“ Kada je umrla?“. Sada više ne morate da se pitate, jedan pritisak na magični displej vašeg pametnog telefona daje vam odgovor na sva ova pitanja.

Postavljanjem QR memorijalnog koda na grobnice, otvarate i posebnu internetsku stranicu namenjenu isključivo preminuloj osobi, kojoj osim vas mogu da pristupe i prijatelji, poznanici, šira i uža porodica i napišu poneko sećanje upravo o toj, preminuloj osobi.

Čini se kako je čovek mnogo maštovit i domišljat u nameri da „pobedi“ smrt i da se sačuva od zaborava, ma na koji način

Mi smo bili iznenađeni, na neki čudan način fascinirani, ali i dirnuti ovim saznanjem.

A vi, šta vi mislite?

U nastavku pogledajte kratak prilog:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.