VELIKO FINALE KARAVANA IZAĐI MI NA TEGLU: Kraljica ajvara je iz Brusa (FOTO)
Miris paprike se širio Adom, Foto: Boško Bunuševac

GASTRONOMSKI KARAVAN

VELIKO FINALE KARAVANA IZAĐI MI NA TEGLU: Kraljica ajvara je iz Brusa (FOTO)

O pobednicima u svim kategorijama su odlučivali svetski priznati kulinarski stručnjaci

Objavljeno: 13:08h

U subotu 13. oktobra na Adi Ciganliji, u saradnji sa opštinom Čukarica, održano je veliko finale nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara „Izađi mi na teglu“ koje je okupilo ajvar majstore iz cele Srbije.

U Beogradu su se okupili pobednici takmičenja koje je tokom prethodna dva meseca održano u 30 gradova kroz koje je prošao najveći gastronomski karavan na Balkanu.

Najbolji ajvar majstori
Najbolji ajvar majstori foto: Boško Bunuševac

Titulu najboljih ajvar majstora u Srbiji za 2018. godinu dobila je ekipa „Pucke“ iz Brusa. Srpska kraljica ajvara za 2018. godinu Milica Živančević nije mogla da suzbije emocije: „Potpuno smo iznenađeni. Niko od nas nije ni sanjao da ćemo pobediti. Svi šestoro smo se složili da ajvar napravimo po starom receptu moje mame, kojoj ja već godinama pomažem da pravi ajvar, a evo ja sam sada napravila najbolji ajvar u Srbiji. Ovo je veliki ponos kako za moju porodicu, tako i za naš Brus“. Ekipa „Pucke“ je potvrdila da je glavni začin najboljeg ajvara ljubav, ali i vedar duh pa su poruku svima poslali u stihu: „U Brusu kad se ajvar kuva, potrebna su suva drva, a „Pucke“ kada ga kuvaju, svi se oko njih muvaju.“ Drugo mesto osvojila je ekipa „Arriva“ iz Niša, a treće ekipa „Pastirica“ iz Požarevca.

Sve takmičarske ekipe su bile izuzetno kreativne, pa su posebnu pažnju posvetili uređenju štandova i kostima za učesnike. I u ovoj kategoriji ekipa „Pucke“ iz Brusa je bila najbolja, tako da su osvojili i nagradu za najlepše uređen štand i prezentaciju na manifestaciji.

Najbolji ajvar i najlepši štand
Najbolji ajvar i najlepši štand foto: Boško Bunuševac

Pored ajvara, takmičari su za posetioce pripremili i raznovrsne gastronomske specijalitete koji karakterišu kraj iz koga dolaze, tako da je skoro 10.000 posetilaca uživalo u bogatim ukusima Srbije.

O pobednicima u svim kategorijama su odlučivali svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara „World Chef“ i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Mladen Perišić, koji nisu imali nimalo lak zadatak. „U proteklih pet sezona karavan Izađi mi na teglu obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli preko 600.000 komada paprike i napunjeno oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi! Ukupni nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak 7.000.000 dinara“ rekla je organizatorka karavana Ljiljana Vukotić i dodala da je posebno zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 km, što znači da je za pet godina pređena kilometraža jednaka obimu dve zemaljske kugle.

Organizatori takođe ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice, kao i da je u okviru prateće akcije koja nosi naziv „Jedna tegla za puno osmeha“ proteklih godina donirano više od 2.000 tegli sertifikovanog ajvara socijalno ugroženim kategorijama i deci bez roditeljskog staranja.

Pobednička ekipa je pored prestižne titule kraljeva ajvara za sezonu 2018 osvojila je i vredne nagrade.

Pored Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže i Brus se upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar u Srbiji. Karavan “Izađi mi na teglu” će nastaviti da neguje dobre ukuse i da traga za najboljim receptima i ajvar majstorima u Srbiji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.