IMAĆE JOŠ JEDNU ŠANSU DA POSTANU AKADEMSKI GRAĐANI! Lepa vest za VEČITE STUDENTE!
Foto: Damir Dervišagić

izmena zakona

IMAĆE JOŠ JEDNU ŠANSU DA POSTANU AKADEMSKI GRAĐANI! Lepa vest za VEČITE STUDENTE!

Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja

Objavljeno:

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su danas usvojene u Skupštini Srbije.

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

- Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna - rekao je ranije ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.

On je rekao da se one donose, jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost. Takode, cilj je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju.

Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.

Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.