CEO SVET KORISTI OVAJ IZRAZ, a retko ko zna da je nastao u jednom SRPSKOM SELU!
Foto: Fonet

ovo sigurno niste znali!

CEO SVET KORISTI OVAJ IZRAZ, a retko ko zna da je nastao u jednom SRPSKOM SELU!

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije

Objavljeno:

Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugi sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska.

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja.

Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u većnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao posljednji.

Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

„Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva veka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija”, rekao je mesni župnik iz Karovac, Ivan Rajković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/nationalgeographic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.