OVO JE ŠKOLA IZ ZELENORTSKE REPUBLIKE KOJOJ JE SRBIJA DONIRALA 10.000 DOLARA! Istražili smo pozadinu priče dana
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia, prentscreen

OTKRIVAMO

OVO JE ŠKOLA IZ ZELENORTSKE REPUBLIKE KOJOJ JE SRBIJA DONIRALA 10.000 DOLARA! Istražili smo pozadinu priče dana

Vlada Srbije dala je jednokratnu pomoć za jednu školu ovoj republici

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Srbija daje 10.000 dolara školi u Zelenortskoj Republici! Čim je Vlada Srbije izdala ovo saopštenje, nema osobe koja se nije zapitala zbog čega se daje ovaj novac ovoj državi za koju mnogi nisu ni čuli.

Novac koji je Vlada donirala biće u vidu jednokratne pomoći školi na ostrvu Santjago u Zelenortskoj Republici (Republika Kabo Verde).

Kako se navodi, novac je opredeljen za računarsku opremu srednje škole "Lucijano Garsija" u San Lorensu duš Oranguš.

- Za opremanje računarskom opremom srednje škole 'Lucijano Garsija' u San Lorensu duš Oranguš na ostrvu Santjago u Zelenortskoj Republici (Republika Kabo Verde) Vlada Srbije donela je odluku o dodeli jednokratne pomoći u iznosu od 10.000 dolara - navodi se u soapštenju.

Ovakva odluka Vlade naišla je odmah na osudu javnosti na društvenim mrežama, koji su ovakav potez okarakterisali kao smešan, pa čak i lud.

Naš portal donosi ekskluzivne fotografije škole koja će dobiti novac iz Srbije, a namenjen je, kao što je rečeno, za računarsku opremu.

Škola kojoj je Srbija donirala novac
Škola kojoj je Srbija donirala novac foto: Printscreen

Idemo i korak dalje i otkrivamo zašto je važna ova zemlja za Srbiju i zbog čega joj šaljemo jednokratnu novčanu pomoć.

Ulaz škole u Zelenortskoj Republici
Ulaz škole u Zelenortskoj Republici foto: Printscreen

U borbi koju Srbija vodi za rešavanje statusa KiM paralelno s njom i na diplomatskom polju odvija se pravi rat za (ne)priznanje ili povlačenje priznanja pojedinih država.

Među državama koje još nisu priznale takozvanu Republiku Kosovo, ali su izrazili želju da to učine je i Zelenortska Republika. Borba za njen glas veoma je važna, naročito kad se ima u vidu da je ta država članica i Uneska.

Zgrada Uneska
Zgrada Uneska foto: Fejsbuk

Dobru volju prema Srbiji Zelenortska Republika pokazala je na glasanju u Unesku kada je na dnevni red bilo pitanje članstva Kosova u tu organizaciju.

Tad su predstavnici ove republike izašli iz sale i nisu glasali, čime su znatno pomogli da Kosovo ne bude primljeno u ovu organizaciju.

Iz svega navedenog jasno se može zaključiti da je ova jednokratna pomoć plod lobiranja Srbije u borbi za nepriznanje lažne države Kosovo.

Mapa zemalja koje su priznale Kosovo i onih koje nisu
Mapa zemalja koje su priznale Kosovo i onih koje nisu foto: Wikipedia

Lobiranje nije nimalo strano u diplomatskim odnosima. Baš prilikom glasanja u Unesku za prijem Kosova u tu organizaciju mogli smo da vidimo sadašnjeg ministra spoljnih poslova Kosova Badžeta Pacolija kako u hodniku ispred sale nudi državama ogromne pare za glas.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u više navrata izjavljivao je da Srbija treba da izdvoji više novca za lobiranje, a naročito za tu radnju u Kongresu SAD.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.