OSNOVNA ŠKOLA VUK KARADŽIĆ U BEOGRADU SE RASPADA: Pucaju potporni stubovi, prokišnjava plafon! Bili smo tamo i zatekli horor! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Stefan Kojić

UŽAS

OSNOVNA ŠKOLA VUK KARADŽIĆ U BEOGRADU SE RASPADA: Pucaju potporni stubovi, prokišnjava plafon! Bili smo tamo i zatekli horor! (VIDEO) (FOTO)

Zatečeni smo onim što smo videli

Objavljeno:

Osnovna škola " Vuk Karadžić" u Beogradu koja nalazi u samom srcu grada u Takovskoj ulici, u jako je lošem stanju.

Škola je počela s radom 1. septembra davne 1838. godine, a zaštićena je kao spomenik kulture.

Nažalost, ta ista škola s imenom tvorca naše azbuke danas prokišnjava, a potporni stubovi se polako urušavaju.

- Urušava se betonska konstrukcija i prokišnjava plafon. Raspad osnovne škole Vuk Karadžić u Beogradu - ovako je glasila jedna objava na društvenoj mreži Tviter.

Odmah smo se uputili u školu da pitamo direktora jesu li ovi navodi tačni i kakvom je stanju škola sada. Odmah smo na ulazu primetili potporne stubove koji jesu trošni.

Stari ulaz u školu koji je zatvoren
Stari ulaz u školu koji je zatvoren foto: Stefan Kojić

Direktor osnovne škole Vuk Karadžić Uroš Momčilović najljubaznije nas je primio i oštro demantovao ove navode:

- Niti plafon prokišnjava, niti su se stubovi urušili, kao što vidite. Deca su nam bezbedna. Lično smatram da treba da promenimo prozore na zgardi i srdimo fasadu. Škola jeste stara, znate i sami da je to jedna od najstarijih škola u Beogradu - započinje priču direktor Uroš.

Plafon u osnovnoj školi Vuk Karadžić
Plafon u osnovnoj školi Vuk Karadžić foto: Stefan Kojić

On je sa zaprepašćenjem odgovorio da je zatečen ovakvim objavama na društvenoj mreži smatrajući da nego želi da napravi loš marketing:

- Daleko do toga da padaju zidovi i plafoni. Ono što mi znamo da treba da uradimo, a nije ni malo lako, jeste zamena stare stolarije koja je propala i stara. Mi imamo problem zato što je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, pa onda moramo da tražimo od njih da nam odobre da se uradi poslovni projekat. Taj projekat bii neko trebao da isfinasira. Mi moramo opet da napravimo drvene prozore i fasadu jer moramo da održiimo stari izgled, po pravilu, i to će koštati jako puno. Onda ćemo morati da tražimo novac od ambasada, fondacije, skupštine grada i tako dalje - kaže direktor najstarije škole u Beogradu.

Dakle, škola treba da pronađe firmu koja će napraviti projekat koji opet košta, zatim da sačeka odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika, pa da nađu neku osobu ili instituciju koja će finasirati i same radove.

Sve u svemu, jedan mukotrpan proces kako bi se renovirala najstarija škola u našoj prestonici.

Ovim putem apelujemo na nadležne institucije da se što pre ukljljuče u proces i renoviraju jednu od najstraijih škola u Beogradu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.