PARAĆIN, GRAD U KOJEM JE KULTURA ŽIVA I SNAŽNA: Primer za CELU SRBIJU kako treba organizovati kulturni život
Foto: Filip Plavčić

PARAĆIN - OPŠTINA ZA PRIMER

PARAĆIN, GRAD U KOJEM JE KULTURA ŽIVA I SNAŽNA: Primer za CELU SRBIJU kako treba organizovati kulturni život

- Sa ponosom možemo reći da što se tiče kulturnih manifestacija tokom leta Paraćin ne zaostaje za Beogradom, Novim Sadom ili nekim drugim kulturnim centrom naše zemlje - rekao je Aljoša Gligorijević direktor Turističke organizacije Paraćin

Objavljeno: 08:55h
Bojana Kontić

Zabava, edukacija, takmičenje, relaksacija... Sve to su mogli da osete svi oni koji su ovog leta posetili neku od manifestacija organizovanih u okviru "Kulturnog leta" u Paraćinu.

Kao i prethodnih godina, Paraćinci, ali i svi turisti, kojih je zbog bogatog i zanimljivog programa svake godine sve više, imali su priliku da uživaju u raznim koncertima, izložbama, predstavama, književnim večerima, itd.

Program koji traje čitavog leta, biće završen "Krstovdanskim svečanostima", koje se održavaju povodom proslave Dana opštine Paraćin. Počinju 8. septembra i traju do 22. septembra, a publika će imati priliku da uživa u sledećem programu:

  • 8. septembar 2018. Jazz veče, Sinan Alimanović International jazz quartet, 20h Pozorište Paraćin
  • 15. septembar 2018. Etno fest, od 10h u glavno ulici, prodajna izložba narodne radinosti
  • 22. septembar 2018. Dečiji karneval od 12h
  • 22. septembar 2018. Koncert Aleksandre Radović na trgu u centru grada 20h

Kako bi saznali zbog čega "Kulturno leto" čini Paraćin jedinstvenim u Srbiji razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Paraćin, Aljošom Gligorijevićem. On je za portal Espreso objasnio šta sve manifestacije u okviru "Kulturnog leta" donose, kako posetiocima, tako i samoj opštini.

- Pojedinačnim manifestacijama u okviru "Kulturnog leta" Paraćin ističe svoje osobenosti i potencijale i time privlači posetioce. Događaji su koncipirani tako da za vreme trajanja manifestacija u našem gradu želimo da ponudimo posetiocima naše opštine jedinstven doživljaj bogate kulture, prirodnih lepota i autentičnu tradiciju, zaokružen lokalnim gostoprimstvom, rekreacijom na čistom vazduhu i zdravim ukusima te im preporučujemo da obavezno posete naša izletišta Grzu i Sisevac.

Grza
Grza foto: Petrović Bojan Boka
Sisevac
Sisevac foto: Promo

Pored ostalih prednosti "Kulturno leto" utiče i na rast turizma u opštini.

- Broj turista u Paraćinu svake godine je sve veći sudeći po statističkim podacima. Slobodno možemo reći da je broj turista u poslednje dve godine porastao za više od 60%, razlozi su jednostavni, Paraćin može da pruži veoma zanimljiv kulturni sadržaj, nalazi se na raskršću najvažnijih puteva a takođe može da ponudi i fantastičan hotelski smeštaj - kazao je Gligorijević i dodao da se prema statističkim podacima broj turista u paraćinu svake godine poveća za 30%.

- Statistika govori da se broj turista u Paraćinu svake godine poveća za oko 30%. Ono što nas posebno raduje je podatak koji govori da su domaći i strani turisti podjednako prisutni u Paraćinu a posebno izdvajamo goste iz Češke, Grčke, Bugarske ali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije - objašnjava on.

Paraćin
Paraćin foto: Promo

"Kulturno leto" traje tokom celog leta, a ideja je da se Paraćincima, ali a i turistima koji odluče da odmor provedu u Srbiji pruži raznovrstan i bogat, kulturni, sportski i relaksirajući sadržaj.

Direktor Turističke organizacije Paraćin nam je otkrio šta je to što su posetioci mogli da vide tokom ovog leta, a šta je ono što ih očekuje za sam kraj ovogodišnjeg programa.

- Počev od Art festa na kome su ove godine gosti bili strane ambasade sa umetničkim i dokumentarnim izložbama, preko Međunarodnog šahovskog festivala koji nedelju dana u Paraćinu okuplja najbolje šahiste i goste iz celog sveta, pozorišnih predstava sa eminentnim glumcima kao što je Slobodan Ćustić, književnih večeri i izložbi, koncerata na otvorenom, projekcija filmova, tribina sa debatama, likovnih kolonija, Vinske promenade pa sve do Krstovdanskih svečanosti koje počinju Džez koncertom Sinana Alimanovića, nastavljaju se Etno festom - prodajnom izložbom narodne radinosti, Dečijim karnevalom sa više od 600 učesnika do koncerta Aleksandre Radović 22. septembra na trgu u centru grada - objašnjava on.

Krstovdanske svečanosti 2018
Krstovdanske svečanosti 2018 foto: Promo

Gligorijević dodaje da su reakcije, kako sugrađana tako i turista pozitivne.

- Reakcije su najpozitivnije jer postoje programi za sve uzraste i sve ukuse zbog čega uživamo veliko poverenje Paraćinaca i sa ponosom možemo reći da što se tiče kulturnih manifestacija tokom leta Paraćin ne zaostaje za Beogradom, Novim Sadom ili nekim drugim kulturnim centrom naše zemlje.

Planovi za sledeće leto, polako se kuju...

Program će sledećeg leta biti bogatiji i tematikom i učesnicima o čemu predstoje dogovori nakon sumiranja rezultata ovog leta i želja da se postave još viši standardi - zaključuje Gligorijević.

Ukoliko ste propustili ovogodišnje "Kulturno leto" u Paraćinu, još uvek imate šansu za popravni. Odaberite neku od manifestacija koje nas očekuju tokom "Krstovdanskih svečanosti", i vidimo se od 8. septembra u Paraćinu!

Vest je objavljena u sklopu projekta "Paraćin - grad za primer" koji se realizuje uz podršku opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.