SAHRANJEN RADNIK KOJI JE STRADAO U NARODNOJ BIBLIOTECI! PORODICA OČAJNA: Ne znamo kako ćemo bez njega, kako će deca... Vodićemo svoju istragu o Darkovoj SMRTI!
Foto: Pavle Kunovčić

poslednji pozdrav

SAHRANJEN RADNIK KOJI JE STRADAO U NARODNOJ BIBLIOTECI! PORODICA OČAJNA: Ne znamo kako ćemo bez njega, kako će deca... Vodićemo svoju istragu o Darkovoj SMRTI!

Na poslednje putovanje Šukala je ispratila mnogobrojna rodbina iz rodne Banjaluke

Objavljeno:

Mi ne znamo kako ćemo dalje bez našeg Darka. Kako će njegova deca? Kako će moja sestra Radmila? Sve nas je ovo oborilo. Još ne verujemo. Znam da je bio poštovan, kao stručnjak. A, voljen kao dobar čovek. Potvrdio je to i svojim životom. Nije poslao saradnike da umesto njega stradaju. Kao direktor firme, mogao je.

Ovako nam je danas, posle sahrane Darka Šukala, koji je sa mladim kolegom Lazarom Blagojevićem stradao od iznenadnog prodora gasa u Narodnoj biblioteci, na Centralnom beogradskom groblju govorio Jovan Savičić, rođeni Darkov ujak. Porodica će, kaže Savičić, angažovati privatnu istragu da utvrde kako je i zašto Darko stradao. Već su uključili advokata i stručnjake koji će, uz dužno poštovanje državnih institucija, istražiti šta su, zaista, uzroci ove njihove tragedije.

- Ne verujem da će moja Radmila izdržati godinu posle smrti sina. Zašto? Zato što je bio u svemu izuzetan. Čuli smo se, kad je bio na odmoru u Grčkoj, pre ove tragedije. Nešto me je vuklo da ga pozovem. "Šta ima, ujko" , pitao je. Ništa, samo da se čujemo... kao da sam slutio da je ovo naš poslednji razgovor.

Na poslednje putovanje Šukala je ispratila mnogobrojna rodbina iz rodne Banjaluke, prijatelji i kolege iz Beograda u kom je radio i živeo s porodicom.

Prijatelji i kolege iz ustanova s kojima je godinama sarađivala njegova firma "Empeks". Pre i posle oproštaja sa ovim, kako se čulo, nenadmašnim stručnjakom u kontroli nepredvidive opasnosti od gasova koji štite od požara, bila je nadvijena nedoumica zašto se sve tako tragično završilo.

Kolege Šukala su sa reporterima "Novosti" podelile vreme posle sahrane. Otkrile su, uz poštovanje prema našoj redakciji, koja je "istrajala da čitaocima približi dugotrajni nemar nadležnih u Narodnoj biblioteci za bezbednost ove kuće od nacionalnog značaja" - ono što se do danas nije znalo.

Ispričali su nam, najpre, da je Šukalu, kao prvom čoveku "Empeksa", još dok je bio na odmoru, stigao urgentan poziv iz Narodne biblioteke za vanrednu kontrolu gasnih instalacija. Poziv je obrazložen rečima: "Sablja nam je za vratom od inspekcije koja je najavila iznenadnu posetu".

- Šukalo je pozvao Lazara Blagojevića da pismeno zabeleži stanje gasnih instalacija i tako krenuo u kontrolu - slušamo svedočenje Darkovih kolega.

- U danu kada se dogodila tragedija, u kontrolu su pozvane još dve firme, zadužene za elektroinstalacije i kontrolu protivpožarne zaštite. S poslom se, u startu, kasnilo. Umesto da započne u osam, krenulo se oko podneva. Mi smo se čudili zašto se nadležnima u Biblioteci toliko žurilo, jer se ovakva kontrola uglavnom obavlja tokom vikenda. Sad je jasno zašto im se žurilo.

Naši sagovornici, čiju molbu za diskrecijom uvažavamo, tvrde da su i sami bili u prethodnim kontrolama gasne instalacije u Biblioteci. Govore da su bili u čudu da je bibliotečki prostor u kom su tragično završila dvojica ljudi, bez kamera, bez signalizacije, sa protivpožarnom kontrolom... da je u potpunom haosu, u gomili krša iza kojeg je bilo gotovo nemoguće doći do instalacija koje su, inače, bile u užasnom stanju.

- Niko osim nas iz "Empeksa" nije želeo bilo šta da ima sa ovim haosom - pričaju nam. - Više puta smo upozoravali da je ovde gotovo neizbežna opasnost od dotrajalih instalacija i curenja gasa. Niko nas nije slušao. A, u danu u kom se dogodila havarija, niko od petoro zaposlenih za bezbednost u Biblioteci nije ni prstom mrdnuo da sa Šukalom i Blagojevićem pođe u kontrolu. Spusti se na četvrti nivo ispod Biblioteke. A kamoli, da je bilo nekakve preventivne kontrole protivpožarne zaštite, koja se u ovim okolnostima podrazumevala po proceduri. Jednostavno, Šukalo i Blagojević su ispraćeni pogledima onih koji su sedeli u kancelariji.

SAHRANA LAZARA

Lazar Blagojević, mladi stručnjak u firmi "Empeks", koji je u kontroli gasnih instalacija Narodne biblioteke Srbije pratio direktora Darka Šukala i s njim stradao, biće sahranjen u četvrtak u 13 sati, na groblju Orlovača.

(Espreso.co.rs/Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.