Knjige i tradicionalni način učenja odlaze u prošlost, BUDUĆNOST JE STIGLA
Foto: Stock

da li ste spremni?

Knjige i tradicionalni način učenja odlaze u prošlost, BUDUĆNOST JE STIGLA

Digitalizacija obrazovanja postala je neophodna, a E-učionica nešto što će deci približiti učenje i uz to roditeljima brige svesti na minimum

Objavljeno: 14:20h

Zašto više nikad nećete imati problem s učenjem kod dece? Roditelji čija su deca nezainteresovana za učenje moraće da pročitaju ovaj tekst!

"Moj Marko ne izlazi iz kuće. Samo igra igrice, neće da radi domaći, matematika i radne sveske ga ne zanimaju". "Ni moja ćerka nije ništa bolja. Nema motivacije uopšte i ništa joj ne drži pažnju."

Otprilike ovako zvuči ćaskanje dve mame "svežih" osnovaca, koji udžbenike ne žele da vide ni na slici! Elem, nema metode koju većina roditelja nije primenila samo da klinca "zakuca" za stolicu da bar "smandrlja" taj domaći, kad već nema načina da se kod mnoštva đaka probudi želja za učenjem.

Kako vreme prolazi, a loše ocene marširaju u dnevniku, nada roditelja da će doći do poboljšanja polako bledi, živci pucaju i kada ste se već pomirili sa činjenicom da rešenja nema, i da jedna od najbitnih stvari od pamti veka do danas - obrazovanje, nailazi na zid otpora, a nezainteresovanost dece za tradicionalnim metodama učenja dostiže vrhunac, pojavljuje se digitalna učionica koja kreativno i bez mnogo muke, deci približava učenje i unapređuje njihovo obrazovanje!

Kako su mobilni telefoni, kompjuteri i tableti postali sprave bez kojih danas nema svakodnevnog funkcionisanja, pogledi su "zalepljeni" za ekrane. U trenutku kada ceo svet postaje digitalizovan, čak i oni neupućeni u tehnologiju svesni su da je digitalizacija postala gospodar od koga zavisimo sve više i koja je osmišljena da nam pomogne i olakša, nudeći informacije, savete ili rešenja.

S obzirom na to, javlja se logična potreba da se proces savladavanja gradiva prilagodi savremenim generacijama, pa digitalizacija obrazovanja predstavlja novi koncept učenja.

Na scenu je stupila generacija "Z" ili ajdžini, čijeg tipičnog predstavnika karakteriše to što je stvarni svet zamenio digitalnim svetom. Zašto onda vreme provedeno uz ekrane i igranje igrica, deca ne bi zamenila zanimljivim zadacima i vežbama i tako na kreativan i moderan način postigli bolji uspeh i razvili različite veštine?

Prosto rečeno, digitalizacija obrazovanja postala je neophodna, a E-učionica nešto što će deci približiti učenje i uz to roditeljima brige svesti na minimum.

Šta je E-učionica?

Pre svega, E-učionica predstavlja eliminaciju svega što je decu demotivisalo do sad i dovodilo do gubitka pažnje. Dakle, tradicionalni model nastave gubi trku sa novim tehnologijama, jer su deca počela bolje da barataju tehnologijama od starijih.

Od 3 . septembra, đake prvake i one koji polaze u peti razred, očekuje uvođenje digitalnih udžbenika. Digitalni udžbenici nastali su iz potrebe da se proces učenja prilagodi savremenim generacijama, a tradicionalni način koji se do sada svodio na čitanje teksta i gledanje slika i ilustracija, u digitalnim udžbenicima oplemenjen je brojnim audio-vizuelnim sadržajima, što za rezultat ima brže i lakše učenje i duže pamćenje naučenog.

Današnje genracije bolje pamte vizuelne sadržaje, te uz pomoć digitalnih udžbenika u kojima se informacija usvaja kroz gledanje i slušanje filmova i animacija, isprobavanje simulacija i vežbanje interaktivnih zadataka, predstavljaju put ka uspešnom savladavanju gradiva.

Kako čovek pamti 20% onoga što vidi, 30% onoga što čuje, a 90% onoga što vidi, čuje i sam uradi, onda je jasno da su digitalni udžbenici nešto što je neophodno kako bi učenici proširili svoje vidike i na atraktivan način došli do znanja. Takođe, osim što učenje i nastavu čine zanimljivim, digitalni udžbenici razvijaju takozvanu digitalnu kompetenciju, kojom se đaci osposobljavaju za buduća zanimanja.

Takođe, svi udžbenici za prvi i peti razred koji se nalaze na www.eucionica.rs optimizovani su za korišćenje na interaktivnoj tabli, računarima i tablet računarima, a mogu da se koriste onlajn i oflajn.

Koje su prednosti digitalnog udžbenika?

Druga bitna stvar, posebno roditeljima je - cena. Digitalni udžbenici su povoljniji od štampanih uprkos skupoj produkciji, te je ovo još jedna prednost digitalnog obrazovanja. Ovakvim modernim udžebinicima, nastavnici mogu da proveravaju znanje učenika pojedinačno ili odeljenja u celini, a roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara.

Ovakav vid učenja i digitalni udžbenici dovode do personalizovanog učenja, prilagođenog svakom učeniku. Nastava je kreativna i dinamična, učenik sam bira na koji način će mu određena tema biti prikazana, a kroz interaktivne zadatke odmah dobija informaciju koliko je uspešno savladao gradivo.

Zbog bogatog multimedijalnog i interaktivnog sadržaja koji prati svaku lekciju u e-udžbeniku, deci se budi interesovanje, te je ovo još jedna pozitivna karakteristika učenja koje predstavlja obrazovanje budućnosti.

Zanimljive 3D animacije zadržavaju pažnju učenika, a teško razumljivi sadržaji za đake postaju "mačiji kašalj."

Deca nikada nisu na zanimljiviji način saznavala kako funkcioniše rotacija Zemlje ili proces kakav je fotosinteza, nego danas uz e-udžbenike. Sve se mnogo lakše može razumeti ako je predstavljeno 3D animacijom.

Đaci će uz pomoć digitalnog udžbenika i pametne table mnogo brže pamte gradivo pošto lekcija izgleda kao da igraju igricu. Današnja generacija "Z" voli internet, kompjutere i mobilne telefone, pa im je zato ovakav vid učenja bolji, a digitalni udžbenik zanimljiviji od papirnog.

Kako je pokrenuta e-učionica?

Projekat E-učionica (www.eucionica.rs) koji su zajedno pokrenule izdavačke kuće „Klet“, „Novi Logos“ i „Freska“, predstavlja obrazovnu platformu sa integrisanim sistemom za upravljanje učenjem, na kojoj se nalaze digitalni interaktivni udžbenici nove generacije, prilagođeni potrebama moderne nastave i odobreni od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kada se sve sabere, digitalizacija obrazovanja predstavlja "win win" situciju, jer se na ovaj način deci gradivo predstavlja na atraktivan način, a roditeljima omogućava da u svakom trenutku znaju imaju uvid u to kako njihovi klinci savladavaju gradivo. Takođe, najvažnija karakteristika e-učionice, svakako je pružanje znanja deci na najkvalitetniji način, koji će im prijati i u njima probuditi želju za raznovrsnim znanjima.

Sad što pre svoje klince upoznajte sa digitalnom učionicom i zaboravite na konstantno "teranje" dece da se late knjige!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.