ROMANTIČNIJE OD OVOGA NE MOŽE: Miloš i Angelina će VEČNO PAMTITI momenat kada su rekli DA! (FOTO)

sreća

ROMANTIČNIJE OD OVOGA NE MOŽE: Miloš i Angelina će VEČNO PAMTITI momenat kada su rekli DA! (FOTO)

Prvo građansko venčanje ikada održano na Staroj planini, dogodilo se 25. avgusta

Objavljeno:

Venčanje ispred vodopada Tupavica na Staroj planini, uspon na Midžor i Dupljak iz pravca Toplog Dola, uspon na Dupljak i Midžor iz pravca Babinog zuba, događaji su koji su obeležili protekli vikend na Staroj planini, a zahvaljujući planinarima koji su krenuli u pohod na vrhove ove planine u organizaciji Planinarskog društva “Preslap” iz Niša.

“Prvo građansko venčanje ikada održano na Staroj planini, dogodilo se 25.avgusta, ispred vodopada Tupavica u okolini sela Dojkinci. Na “ludi kamen” na Staroj planini stali su i na zajednički život obavezali se Angelina Filipović i Miloš Jeremić, članovi Planinarskog kluba “Greben” iz Mladenovca.

Jedan od svedoka na venčanju bio je i Nenad Stevanović, načelnik Planinarskog društva “Preslap” iz Niša. Ljubitelji prirode, iskusni planinari i veliki prijatelji Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, Angelina i Miloš, odabrali su moćni vodopad Tupavica, visok čak 45 metara, za pozornicu svog venčanja, zato što su mnogo puta proveli nezaboravne trenutke na ovom području”, kažu učesnici uspona na vrhove Stare planine i svedoci ovog nesvakidađnjeg venčanja.

U isto vreme, popularni “Planinari 2.katergorije” iz Beograda, među kojima ima i članova Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, izveli su zavidan sportski podvig na Staroj planini, kada su se iz sela Topli Do popeli najpre na vrh Midžor, 2169 metara nadmorske visine, onda na vrh Dupljak, 2032 metara, spustili se do područja Babinog zuba, a na kraju spustili nazad u Topli Do. Ovako nešto je za svako divljenje, jer su hrabri planinari prešli više od 30 kilometara i samo do Midžora savladali visinsku razliku od čak 1200 metara.

Planinarsko društvo “Preslap” okupilo više od 80 planinara na svom usponu od Babinog zuba na vrhove Dupljak i Midžor.

“Među učesnicima bili su i sveže venčani Angelina i Miloš, i ostaće zapamćeno da su prvi dan “medenog meseca” proveli na najvišim vrhovima srpskog dela Stare planine”, kažu u ovom Planinarskom društvu.

Uspon je protekao apsolutno bezbedno, po uglavnom lepom vremenu. U odnosu na vrh Midžor, na Dupljak se znatno ređe ide, i ovo je bila dobra za većinu učesnika akcije da se po prvi put nađu na ovom vrhu, koji je znatno oštriji od Midžora. Sa glavne staze koja vodi na Midžor, koja je većini planinara dobro poznata, planinari su skrenuli ka severoistoku i uputili su se ka prevoju Vučja jama između dva najviša staroplaninska vrha.

“Završni uspon na Dupljak je uzbudljiv i atraktivan, savaldavaju se strme deonice, a ima i kamenjara. Najmlađi planinara koji se popeo na Dupljak bio je 12-godišnji Strahinja Đorđević, a najiskusniji 78-godišnji Žarko Šotić”, kažu učesnici akcije.

Većina planinara je sa Dupljaka izvela uspon i na Midžor, a manja grupa se vratila istom stazom na Babin zub. Uspon na Midžor izveden je graničnom patrolnom stazom, na par mesta je bilo nešto strmije, a u periodu od desetak minuta na planinare se obrušio i snažan letnji pljusak.

Grupa koja se popela i na Dupljak i na Midžor, prepešačila je dobrih 20 kilometara. Među učesnicima akcije bio je i Zoran Pavlović Paća iz Predejana, najbolji planinarski vodič Srbije svih vremena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.