VITA MIHAJLOVIĆ: Tefik Ramadanović prisvojio više od 13 miliona dinara, podneta KRIVIČNA PRIJAVA!
Foto: Tefik Ramadanović

sukob

VITA MIHAJLOVIĆ: Tefik Ramadanović prisvojio više od 13 miliona dinara, podneta KRIVIČNA PRIJAVA!

Izvodi iz Trezora pokazuju da je bahatost bivšeg predsednika Saveta, gospodina Ramdanovića na najvišem mogućem nivou - kaže Mihajlović

Objavljeno: 12:03h

U redakciju Espresa stiglo je saopštenje u kojem se tvrdi da su sredstva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine trošena nenamenski. Prenosimo ga.

"Nacionalni savet romske nacionalne manjine, kao najvažnija organizacija u državi koja je zadužena za zaštitu prava romske nacionalne zajednice, pre svega u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i informisanja, u poslenjih godinu dana nije svoj posao obavljao na način kako to zakon nalaže. Najviše zbog toga što su sredstva koja su namenjena za programsko finansiranje Saveta, trošena nenamenski.

Naime, bivši predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, gospodin Tefik Ramadanović, u proteklih 11 meseci na račun svoje porodice, tvrde iz Nacionalnog saveta Roma, i na svoje lične račune, uplatio je oko 13,5 miliona dinara, ili oko 115 hiljada evra.

Vitomir Mihajlović, novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta Roma, kaže da je bilo meseci kada je Ramadanović na račune svoje porodice i bliže familije uplaćivao i više od milion dinara.

- Izvodi iz Trezora pokazuju da je bahatost bivšeg predsednika Saveta, gospodina Ramadanovića na najvišem mogućem nivou. On je svakog meseca, od kako je zvanično postao predsednik, govorim o periodu od septembra prošle, pa sve do jula ove godine, uplaćivo na račune svojoj familiji ogromne svote novca i to bez pokrića. Ta lica nisu angažovana u Savetu, nemaju nikakve ugovore, pa se zato pitam po kom osnovu njegova supruga, ćerke, zetovi i ostala rodbina mogu da budu na platnom spisku Nacionalnog saveta Roma, a da pritom zaposlenima umanjuje ili uopšte ne isplaćuje zarade. Zato sam podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Tefika Ramadanovića. Slično ophođenje prema budžetu Nacionalnog saveta Roma imali su i bivši predsednici Izvršnog odobra Miloš Paunković i Miloš Nikolić. Naime, Miloš Paunković je uplaćivao sredstva u više navrata na račun svoje supruge, dok su Miloš Nikolić i Jelena Jovanović, poslanica u Vojvođanskom parlamantu i članica Nacionalnog saveta Roma, učestvovali u raznim finansijskim malverzacijama - tvrdi Mihajlović.

foto: Filip Plavčić

Mihajlović ističe i to da se Ramadanović nesavesno ponašao zato što je govorio da ima podršku ministra Ružića i da je tvrdio da je u „bratskim“ odnosima sa ministrom:

- Ja lično ne verujem u Ramadanoviću priču da je ministar Ružić na njegovoj strani i da će ga podržati u svemu. Mislim da niko neće dati podršku čoveku koji je u stanju da zloupotrebi svoj položaj i ukrade novac koji je namenjen za poboljšanje položaja romske zajednice u Srbiji. Ukoliko ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ne donese rešenje o Ramadanovićevoj smeni, bez obzira što je 15. jula većina članova Saveta glasala za njegovu smenu, onda se zaista pitam da li u ovoj zemlji važe zakoni i ko štiti čoveka koji je po svemu sudeći načinio nekoliko krivičnih dela zloupotrebivši svoj položaj. Javnost je ogorčena činjenicom da je Ramadanović „naredio“ da svi zaposleni odu na kolektivni godišnji odmor u sred upisnog roka na visoke škole i fakultete, što je dodato izrevoltiralo članove Saveta da po hitnom postupku zakažu sednicu i smene rukovodstvo na čelu sa predsednikm Ramadanovićem.

Vitomir Mihajović kaže da je taj izmišljeni godišnji odmor samo još jedna ujdurma i bahatost bivšeg predsednika Ramadanovića.

- Gospodin Ramadanović je mislio da će uspeti da se održi na „vlasti“ tako što će zaposlene oterati na kolektivi godišnji odmor, kako ne bi imao ko da primi i zavede zahtev jedne trećine članova Saveta za održavanje vanredne sednice. Nije ga intereslovalo to što su romska deca ostala bez afirmativnih mera za upis na visoke škole i fakultete. Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Statut Nacionalnog saveta Roma kažu da sednica može da se održi ukoliko jedna trećina članova Saveta potpiše zahtev. Ukoliko predsednik ne zakaže sednicu u roku od 30. dana, a pritom svi članovi putem mejla ili pošte budu obavešteni o vremenu i mestu održavanja sednice, u tom slučaju članovi Saveta sami zakazuju sednicu i ukoliko imaju većinu, kako je to bio u ovom slučaju, mogu nesmetano donositi sve odluke. Na sednici koja je održana 15. jula u Nišu rukovodstvo Saveta, na čelu sa predsednikom Ramadanovićem je jednoglasno smenjeno. Ukupno 18 članova Saveta je glasalo za njegovu smenu. Očekujemo da se rešenje o smeni predsednika i imenovanju novog, uruči u narednoj sedmici. Do tada ističu svi zakonski rokovi. Ukoliko do toga ne dođe, žalićemo se nadležnim institucijama.

Mihalović je posebno naglasio da nam predstoje redovni izbori za Nacionalne saveta nacionalnih manjina i da tada očekuje da svi punoletni pripadnici romske nacionalne manjine koji su upisani u poseban birački spisak, izađu na izbore i obrate pažnju kome će dati podršku, jer će od toga zavisiti ko će ih u naredne četiri godine predstavljati pred domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.