UPOZORENJE
Jedna od NAJOTROVNIJIH riba na svetu uočena u ASPROVALTI i na STAVROSU! Srbi prestravljeni! (FOTO)
Ukoliko je pojede, nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja
Jedna od najotrovnijih vrsta riba – fugu, koja luči otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, uočena je u Strimonskom zalivu, odnosno na Stavrosu i u Asprovalti, gde uglavnom letuju Srbi.
Ovo nije prvi put da se spekuliše da jedna od najotrovnijih riba na svetu pliva Egejskim morem. Naši turisti su se više puta požalili i izrazili zebnju, a sad su tu vest preneli i strani turisti. Takođe, vest je objavljena i na grčkom jeziku u vidu upozorenja.
Ovog puta, jedna korisnica Fejsbuka je u grupi "Uživo uz Grčke" objavila post u kojem piše kako meštani Stavrosa pišu o ribi koja se na grčkom zove "Lagokefalos" i koja se pojavila u Strimonskom zalivu.
Takođe piše da je ona bezopasna po plivače, ali otrovna ukoliko se konzumira.
Kažu da su neki njeni organi otrovniji od cijanida i da je u pitanju jedna od najotrovnijih riba koje postoje. Upozorenje se odnosi na vas koji pecate dok ste na odmoru, napomenuto je.
Podsećamo, fugu riba već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodotoksin. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.
Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekom neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.
Nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja.
Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuva ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela. Onih koji su specijalitet s fugu ribom uspeli da probaju samo jednom ranije je bilo zaista mnogo, ali otkako su uvedena striktna pravila i obuka za njenu pripremu, broj smrtnih slučajeva nakon konzumiranja ove ribe je znatno smanjen.
Fugu danas smeju da pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Oni ekstremniji ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.
Čak ni visoka cena od 100 do 200 dolara po osobi ne odvraća ekstremne ljubitelje ribe da probaju ovaj specijalitet.
Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci po ceni od oko 200 dolara, ali upravo odatle vreba opasnost. Kad osoba koja ima nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.
To se ipak i dalje dešava.
Pogledajte bonus video:
(Espreso.co.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!