DOMAĆE FIRME NISU ŽELELE DA RADE NA KORIDORU: Ministarka otkrila razlog sklanjanja srpskih firmi sa posla
Foto: Filip Plavčić

BRUKA

DOMAĆE FIRME NISU ŽELELE DA RADE NA KORIDORU: Ministarka otkrila razlog sklanjanja srpskih firmi sa posla

Reč je zaista o strašnom skandalu

Objavljeno:

Deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca će biti sanirana do kraja novembra, izjavila je ministarka saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović.

Kako je istakla, taj posao će uraditi konzorcijum kineske Šandong haj spid grupe i azerbejdžanski Azvirt, pošto domaće firme "Planum" i Putevi Užice nisu htele da rade taj posao po projektu.

Ministarka je navela da će ta deonica biti spremna za otvaranje celog poteza Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 km.

Mihajlovićeva je podsetila da je deonica Ub-Lajkovac bila problematična i da su na njoj radili konzorcijium Planum i Putevi Užice i da je pretrpela ozbiljne probleme.

"Mi smo reagovali i Putevi Užice i "Planum" su odbili da rade na sanciji te deonici prema projektu koji je za sanaciju napravljen. Mi smo prošle nedelje ta dva izvođača potpuno sklonili sa gradilišta i pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara. U utorak je angažovan drugi izvođački konzorcijum Šandong - Azvirt, koji ima rok da to završi do kraja novembra", navela je Mihajlović.

Ministarka je dodala da za sada sve ide kako treba.

Bez ustezanja govorila o toku radova na Koridoru
Bez ustezanja govorila o toku radova na Koridoru foto: Beta/Miloš Miškov

Podsetila je da Šandong radi na dve deonice Koridora 11, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig i da će one biti završene do kraja godine, pošto se već obavljaju radovi na asfaltiranju auto-puta.

Deonica Ub-Lajkovac je završena 2015. godine, ali nikad nije puštena u saobraćaj jer se nalazi između pomenutih deonica koje nisu još završene.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, kao i protiv nadležnih u građevinskim preduzećima "Planum", PzP "Beograd" i "Putevi Užice", zbog korišćenja neadekvatnog materijala prilikom izgradnje tog dela auto-puta, što je dovelo do pukotina. Utvrđeno je da će od ukupno 12 kilometara na 4,5 kilometara morati da se radi ispočetka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.