DA LI ĆEMO VIDETI NEŠTO OD LETA OVE GODINE?! Isti klimatski trend biće aktuelan i u mesecu pred nama!
Foto: Sat24.com

vremenska prognoza

DA LI ĆEMO VIDETI NEŠTO OD LETA OVE GODINE?! Isti klimatski trend biće aktuelan i u mesecu pred nama!

Svedoci smo da su jun i jul bili sve samo ne ono za šta smo se spremali

Objavljeno:

Prognoze meteorologa koji su uoči početka leta najavljivale paklene vrućine sa i do 55 tropskih dana sasvim izvesno pale su u vodu, a najnovija očekivanja govore da će nestabilno vreme obeležiti i mesec pred nama.

Prvih dana juna podaci su govorili da nas ovog leta u Srbiji čeka između 35 i čak 55 tropskih dana, kada se temperatura neće spuštati ispod 30 stepeni. Međutim, svedoci smo da su jun i jul bili sve samo ne ono za šta smo se spremali. A kakvo nas vreme čeka u avgustu?

Nastavlja se nestabilno vreme

Talasi padavina i sunčanih perioda smenjivaće se do kraja meseca, ali i tokom naredne četiri nedelje.

- Do kraja meseca temperature će biti prosečne za ovo doba godine, što znači da će tokom dana dostizati vrednosti između 26 i 32 stepena. Međutim, biće tu prostora za još nekoliko lokalnih pljuskova uz moguću grmljavinu. To se direktno kosi sa pojedinim najavama da nas krajem meseca čeka stabilizacija vremena, do toga neće doći - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Isti klimatski trend biće aktuelan i tokom avgustovskih dana.

- Početkom avgusta imaćemo slične situacije nestabilnog vremena, a potom će uslediti nekoliko sunčanijih dana sa temperaturom koje će prelaziti 30. podeljak skale. Nakon toga opet isto - kiša, pa sunce - objašnjava Đurić.

Jako je, kako kaže, teško prognozirati koliko dana će trajati sunčani, a koliko kišoviti periodi, ali je izvesno da će i jednih i drugih biti tokom celog meseca.

Prošle godine ekstremno leto, ove - vrelo proleće

Za sada, dodaje sagovornik "Blica", podaci ukazuju na to da je jako mala šansa da imamo temperature koje će dosezati ili prelaziti 40 Celzijusa. Dakle, stanje maltene neće ni zaličiti na ono koje je Srbiju pogodilo lane.

- Leto koje smo imali prošle godine je bilo drugo najtoplije ikada, ovo zaista neće biti takvo. S druge strane, nećemo mnogo pogrešiti ako kažemo da smo u 2018. godini leto zapravo imali tokom prolećnih meseci. Iz zime smo manje-više prešli u leto, budući da smo imali sneg u martu, a potom tropske dane u aprilu i maju, pa nam je ovogodišnje proleće bilo rekordno toplo - ističe on.

Količina padavina će preći prosek

I dok će temperature vazduha, suprotno najavama iz prošlog meseca, ipak ostati u vrednostima proseka, za količine padavina je to teško reći.

- Pojedine kolege su predviđale da će upravo parametri za kišu biti kao ranije, a da će temperature biti više, ali gotovo je izvesno da će stvar biti obrnuta. Imali smo ekstremne padavine tokom juna, višestruko veće od proseka za taj mesec, a očekuje nas, kao što sam već naveo, još kišovitih perioda. Talas lepog letnjeg vremena u avgustu mogao bi da potraje tek pet do sedam dana - navodi meteorolog.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, s druge strane, i dalje se navodi da će avgust biti suv i topao, u šta sve više njih opravdano sumnjaju.

foto: Printscreen/RHMZ

To znači da se tropskim danima (temperarutra tokom dana više od 30 stepeni) - kojih jeste bilo, ali ne u najavljenoj meri, umnogome sužava prostor.

- Njih jeste bilo i biće ih još. Tokom celog leta ćemo ih u Beogradu verovatno imati tridesetak, a glavni grad uvek prednjači po broju takvih dana, što znači da ih u drugim mestima neće biti ni toliko - pojašnjava naš sagovornik, dodajući da će Beograđani stoga, zbog strukture grada i obilja betonskog materijala koji dodatno "čuva" temperaturu, imati i tropkse noći kada će se teško spavati.

Sve više temperature postale opšti trend

Govoreći u globalu, Đurić smatra da je najizvesnije da će prosečne vrednosti temperatura biti sve više u godinama koje dolaze.

To je naročito interesanto ako se ima u vidu da je u RHMZ-u nedavno bilo govora o takozvanom toplom periodu kojem se uskoro vidi kraj.

- Pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. godine. Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti 35-godišnji period svežijih leta - zakao je za "Novosti" Nedeljko Todorović početkom juna ove godine.

Iako se naučne teorije sukobljavaju kada je ta tema u pitanju, Đurić ipak veću verovatnoću daje drukčijem scenariju.

- Evidentno je da je krajem sedamdesetih godina počeo da se uviđa porast temperature na globalnom niovu, jasan je konstantan rast i verujem da će se on nastaviti i sledećih decenija. Pogledajte samo šta se trenutno dešava, planeta uslovno rečeno "gori" - vrućine su u Francuskoj, Belgiji, Skandinaviji, Kanadi, a u Japanu je čak izmereno i rekordnih 41 stepen - zaključuje on.

Bonus video:

Igor Ćuzović - Gostovanje na TV Prvoj

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.